Skocz do zawartości

Podświetlenie konsoli środkowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów.

Zastanawiam się które elementy podświetlane są w konsoli śodkowej?? Zastanawiam się jak na przykład wymienić żarówkę podświetlania pokrętła dmuchawy??\

Pozdrawiam

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AB11&mospid=47251&btnr=64_0097&hg=64&fg=20 - na tej stronie znajdziesz odpowiedź :) Ogólnie to jest bardzo proste tylko trzeba uważać zeby niczego nie uszkodzic przy demontarzu. Musisz ściągnac panel zeby dostac sie do tych żaróweczek (są 2, takie małe 12v - i przy okazji 3razy droższe od zwykłej zarówki;P ) W każdym razie wyciągasz panel środkowy (część z drążkiem skrzyni), żeby dostac się do śróbek - 13 (na rysunku), później ściągasz zaślepki albo wyłączniki (w zależności od wyposażenia), tak zeby dostac się do śróbek nr. 12 (rys.) Dalej wyciągasz pokrętła nawiewu/klimy, no i najgorsze do "bezbolesnego" wyciągnięcia - radio ;) Później juz z górki - montujesz nowe zarówki i jest :-) Żarówki są ogólnie dostepne w sklepach elektronicznych napewno - czy w jakiś innych - nie wiem. To są, takie maluśkie 12V 1,2W.

Dobrze jak będziesz ostrożny przy wyciąganiu calego ustrojstwa, kiedy wszystko poodkręcasz, żeby Ci nie wylazło do końca, a co gorsza nic się nie uszkodziło, bo później z tym mozna mieć straszne grzebanie. Można jeszcze próbować wstawić nowe żarówki bez ściągania panelu, a jedynie po demontarzu tunelu srodkowego - od spodu, mi się ta sztuka nie udala, ale jesli ma się sprawne ręce - kto wie ;P Pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam, podepne sie pod ten temat. mam e36 i problem- zdjąłem konsole nawiewów- 2 strefowa klima, i za chiny ludowe nie wiem jak wymienic zarówke- nie moge wyciągnąc panelu, z prawej strony trzyma go jakis kabel, do ktorego nie moge sie dostac- obróce panel w gnieździe o jakies 60st tak, ze lewym koncem wystaje troche w strone kierowcy poza deske, ale więcej nie wyjdzie, pnieważ trzyma go właśnie ten kabel. przynajmniej tak mi sie wydakje, ze to on, ponieważ jest napięty. czy trzeba go jakos odlączyć ? - nie moglem wymacać kostki, może dlatego ze mam za duże dłonie ;) ktoś wie, jak to zrobić ? dzieki
Opublikowano

Żeby wymienić żaróweczki od podświetlania niczego nie trzeba demontować poza radiem i zegarkiem.

Żarówka prawa jest pod pokrętłem od wiatraka. Wyciąg się ją przez szparę nad popielniczką. Drugą rękę do pomocy wkłada się przez otwór na radio.

Umieszczona jest w plastikowym uchwycie wciśniętym w rurke POD pokrętłem. Oświetla numerki, boczne znaczki przy suwakach i trzyświatłowody do samych suwaków.

Żarówka lewa jest NAD pokrętłem temperatury. Jej wymiana jest troche mniej gimnastykogenna. Mocowana jest w ten sam sposób co prawa żarówka.