Skocz do zawartości

carsot_zlacze_po_2001r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam program carsoft + zlacze!! W roku 2001 w BMW E39 zminili zlacze! Wogole zniknelo z pod maski a wyladowalo w srodku w samochodzie!!

Moje pytanie brzmi:

Czy stare zlacze obsluzy mi modele po 2001, jesli tak to jakie piny nalezy podlaczyc? Jezeli ktos ma rysunek i opis to z gory dziekuje!!

pozdrawiam

Tomek
Opublikowano

jak kupilem carsoft z interfejsem z allegro to od razu dostalem 2 różne kable [to na zlacze okragle co jest pod maska i to co jest wew. autka] - proponuje poszukac na allegro, na pewno mają

pozdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w srodku to znaczy od strony kierowcy po lewej stronie?

I w jaki piny nalezy sie wpisac! Bo ja nie mam zlacza tylko musze recznie sie wpinac!! Ma ktos opis tego zlacza? kotre linie gdzie sie podlacza?

Bede bardzo wdzieczy !!

pozdrawiam

Tomek
Opublikowano

Do 2000 roku mozna bez problemu cofnac licznik programowo np tachopro!!

po 2001 jak juz jest zlacz odb2 to wiem ze sie tak nie da zrobic!!!

Czy wtedy trzeba wyciagac licznik zeby cofnac?

jaka jest wtedy procedura!!

Tomek
Opublikowano
Do 2000 roku mozna bez problemu cofnac licznik programowo np tachopro!!

po 2001 jak juz jest zlacz odb2 to wiem ze sie tak nie da zrobic!!!

Czy wtedy trzeba wyciagac licznik zeby cofnac?

jaka jest wtedy procedura!!

Z tych informacji, które ja dostałem na CD wraz z interfejsem i CARSOFTEM 6.5 wynika, że zmiana była od 09.2000... mam płytę, więc jak mi podasz namiar, to mogę Ci wysłać to co mam, z oznaczeniem pinów w złączu OBDII włącznie...Mam u siebie na kompie chyba coś jeszcze na ten temat, więc się polecam... Ale co Ci da cofnięcie samego licznika (chyba, że trafisz na jelenia)? A pozostałe lokalizacje danych o przebiegu (moduł świateł, immobilizer itd.)??? Ja się bawiłem CARSOFTEM i on - mimo, że prosty i powszechny - umożliwia odczyt końcówki numeru VIN i przebiegu z dokładnością do 100 km z modułu świateł (LCM) i to działa. A ponoć zmiana danych w LCM to już nie dla pierwszego lepszego pana Henia :D

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Moj mail to:

[email protected]

Jade w Niedzie ogladac samochod zeby kupic i wlasnie chce sprawdzic lcm!!!

Teraz mam BMW do 2000 roku i tam bylo to stare zlacze ! A jak kupilem carsosta to nie dostalem informacji w jakie piny sie podalczyc w modelu 2001!

Ta ftyczka do podlaczenia to jest od lewej strony kierwocy w tej skrytce?

wielki dzieki!!!!

pozdrawiam

Tomek

Tomek
Opublikowano

ok doszlo piny juz znam!!!

Tylko mi napisz jeszcze gdzie to zlacze odb sie znajdue w samochodzie?

Od strony kierowcy jest? czy gdzies indziej?

Tomek
Opublikowano

W ktory pin nalezy podlaczyc linie k (kolor) zeby zczytac przebieg! Moglbys to spradzic jak mozesz? Bo ja mam zwykle kable na wcisk!! a jak masz wtyczke to looknij na wtyczyce w kotry pin ida jakie linie!!!

Wiem ze to juz nie problem kwesita przekladania kabli, ale nie chce cwiczyc u kogos na samodzodzi jak bym wiedzial gdzie od razu wsadzic to by mi to bardzo pomoglo!!

Tomek
Opublikowano
Wtyka nie zdaje egzaminu, bo niektóre dane są z linii K, a niektóre z L, a czasami trzeba je zmostkować... Sam mam wtykę 20-pinową, ale wobec konieczności zamiany kabelków najwygodniej operować takim zestawem jaki przysłali z interfejsem... nie mogę teraz otworzyć instrukcji, ale u mnie to dane y LCM chodzą po niebieskim kabelku, zobacz do którego pina należy go podłączyć i powinno zadziałać... być może w OBD możesz wszystko podłączyć jak w instrukcji, bo u mnie w złączu brakuje pinu 15 i muszę kombinować... tyle, że goście od interfejsu zapewniali, że kabelki po których idą dane (biały i niebieski) można dowolnie przełączać i nic się nie stanie, najwyżej nie będzie komunikacji z modułami... U mnie jest ten problem, że nie można ustawić automatycznego ryglowania zamków po ruszeniu, mimo, że na ekranie wyświetla się, że funkcja działa... ponoć BMW poblokowało w niektórych seriach tą możliwość... reszta funkcji Carsoftu działa bez zarzutu!!!!

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png