Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio wyswietlil mi sie dziwny komunikat "Luftdruck vorn" a zaraz potem "Luftdruck hinten" Nie jestem pewny, czy nie pomylilem jakiejs literki, ale jak sie nie myle chodzi o cisnienie powietrza z przodu i z tylu. Nieznalazlem nigdzie opisu takiego komunikatu, o co moze chodzic?
Opublikowano

Dokładnie tak. Luftdruck to nic innego jak ciśnienie powietrza auf dojcz 8) . Vorn to z przodu, hinten to z tyłu. Coś jest nie tak, prawdopodobnie ciśnienie w kołach jest za niskie :( .

Wiesz już co masz sprawdzać. :lol:

Opublikowano
Coś jest nie tak, prawdopodobnie ciśnienie w kołach jest za niskie :( .

Przepraszam, ze pytam ale komputer w E32 pokazuje coś takiego? :jawdrop:

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
A skąd on wie, że ciśnienie w kołach jest za niskie? Rzeczywiście to było pierwsze, co przyszło mi do głowy, ale przecież to chyba niemożliwe?
Opublikowano

Jest taka opcja w wyposażeniu, ale bardzo rzadka i to w E38, nie przypominam sobie aby była w E32 - powinieneś mieć czujniki przy kołach.

Nie wiem czy przypadkiem, źle nie interpretujecie komunikatu, bo może być za niskie ciśnienie w układzie hamulcowym, ale z tego co wiem to jest komunikat jedynie w 750 i i inaczej brzmi.

Nie mam takiego komunikatu jak podałeś w instrukcji obsługi do E32.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Nie wiem czy przypadkiem, źle nie interpretujecie komunikatu, bo może być za niskie ciśnienie w układzie hamulcowym, ale z tego co wiem to jest komunikat jedynie w 750 i i inaczej brzmi.

Boys, luft po nie niemieckiemu zawsze znaczy powietrze, a to skąd miałoby być w układzie hamulcowym? (wykluczam przypadek zapowietrzenie układu)Nie wiem czy w e32 takie komunikaty są OK, bo nigdy takiego sprzętu nie miałem ani nic o tym nie słyszałem. Żeby takie komunikaty były muszą być czujniki w kołach. Może ten przypadek to jakiś pojedyńczy egzemplarz i czujniki były dołożone extra? A może to chodzi o amorki i nivo? Tak se tylko gdybie :oops: i to jest tylko sugestia dla innych co się na temacie znają lepiej, czyli nie dla mnie :oops: :oops: :oops: (niestety).

pzdr

Opublikowano
Nie mam Nivo. Żadnych czujników przy kołach nie zauważyłem, może nie wiem jak szukać, ale prawie napewno nie ma.
Opublikowano
Nie mam Nivo. Żadnych czujników przy kołach nie zauważyłem, może nie wiem jak szukać, ale prawie napewno nie ma.

nie wiem jakie mogły byc 10 lat temu montowane czujniki...

Ale w "dzisiejszych" BMW to czujnik jest montowany razem z wentylem...

Nie widac go na kole z oponą gdyz jest w środku...

Nie wiem czy ma on bateryjkę czy coś ??...

Musisz zdjąć opone i upewnic się, czy masz czujnik czy tylko zwykły wentylek...

Albo jak juz nie ma komunikatu to zdejmij koło i odpal samochód... komp powinien wykryć brak ciśnienia - bo nie ma koła :)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
Sorki, wziąłem pierwszą część tłumaczenia "ciśnienie", a o powietrzu zapomniałem ;) to fakt - raczej nie to.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
...bo może być za niskie ciśnienie w układzie hamulcowym, ale z tego co wiem to jest komunikat jedynie w 750 i i inaczej brzmi.

nakłamałem.. więc to wycinam... :lol:

...

a teraz od początku...

Komunikat o którym piszesz to BremsDruck

A tu opisane jest co on oznacza... :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=339&highlight=bremsdruck

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring