Skocz do zawartości

Drgania zimnego silnika (podczas ruszania)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas ruszania tudzież puszczania sprzęgła (1 bieg) silnik wpada w mocny rezonans, że nieraz muszę znowu wcisnąć sprzęgło i jeszcze raz wysprzęglić.

Dzieje się tak wtedy gdy silnik jest zimny. W lato tego problemu nie miałem z zimnym silnikiem.

Niemożna tu chyba mówić o poduszkach pod silnikiem czy skrzynią .....bo nie trzęsie mi się buda na wolnych obrotach itp.

Więc co to może być? ..coś ze sprzęgłem?

Opublikowano

Powiem Ci że u mnie jest podobna sytuacja. Czy zimny silnik czy ciepły to go trzęsie przy ruszaniu.

Lubię ruszać na minimalnych obrotach silnika ale aby uniknąć tej sytuacji muszę dawać tak ok 1300 - 1500obr i puszczać sprzęgło we właściwy (specyficzny) sposób. I każdy kto chociaż przejedzie się miom samochodem ma podobną sytuację. Tak jakby za mało gazu było dodawane. Gdzieś tu na forum czytałem że to może być przyczyna jakiegoś czujnika położenia czegoś tam ale nie jestem pewien. Tak czy siak myślę że nie jest to normalne.

Może ktoś miał jeszcze podobny problem :?:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Pojęcia nie mam. W najbliższym czasie będę jechał na czyszczenie krokówki i przepustnicy. Zobaczymy czy coś się zmieni.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam ten sam problem,

jak ruszam na małym gazie to szarpie jak dodam troszkę obrotów tak ok 2000 to rusza normanie choć nie zawsze.

Czy może macie jakąś diagnozę, udało wam się coś z tym zrobić??

proszę o jakieś info!

pozdrawiam