Skocz do zawartości

Jaki olej najlepszy do diesla?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam pytanie: Jaki olej będzie najlepszy bo nie bardzo wiem jaki mam olej w srodku, producent zaleca 0WX ale mam przejechane już 250 000 więc nie bardzo wiem jaki powinien być. Czym się różni magnatec od edge? Moj samochód to 525d 2002r, Z góry dzięki za odp

Edytowane przez winiacz
Opublikowano

Witaj.

Z [całym szacunkiem ale Twoja bunia ma napewno więcej niż na liczniku]wlej syntetyk byle jaki.Byle nie z beczki i już.

tak sobie myślę że chyba też sobie przekręce licznik o jakieś 100tys.dla poprawienia samopoczucia.

Pozdrawiam aris
Opublikowano

mas zprzejechane 25 czy 250 tys, bo to różnica istotna, sądze jednak że skoro napisałeś mam przejechane "już" to pewnie 250 tkm.

ja osobiście polecam castrol gtd magnatec diesel 10W40 -kupuje go na allegro w 5 l butlach sprowadzanych z niemiec- warto, cena jest korzystna, a olej świetny

Opublikowano
Rzeczywiście się pomyliłem bo miałem na myśli 250 000, ucieklo mi jedno zero :lol: a taki przebieg mam na bank jakby sie wydawało bo auto sprowadzone jest z niemiec i mam wszystkie dokumenty a poza tym faktury na naprawy i Przeglądy. Wiem mniej wiecej jaki olej ale nie bardzo wiem czym się różni magnatec od edge orócz tego że cena edge jest jakieś 60zł wieksza a sugeruje się ceną z allegro.
Opublikowano
ja rozumie ze mozna być patriotą i lubić rodzime produkty ale umówmy się że nie jestes=śmy mistrzami świata w produkcji oleju samochodowego chyba ze do polonezów. A Ty Jaki olej lejesz ze takie rady dajesz ??
Opublikowano
ja rozumie ze mozna być patriotą i lubić rodzime produkty ale umówmy się że nie jestes=śmy mistrzami świata w produkcji oleju samochodowego chyba ze do polonezów…

Z jednym wyjątkiem – 1.4MPi 16V 103PS, na przykładzie którego nabyłem pewne doświadczenie co do jakości oleju – już nie raz o tym pisałem przy okazji podobnych dyskusji:

- pólsyntetyk wspomnianego polskiego prod. – stukane hydroregulacji (już nawet na rozgrzanym silniku)

- półsyntetyk ELF – cisza przez cały czas.

Skorzystałem wtedy z telefonicznej rady warsztatu – zanim wymiana hydroregulacji, proszę zmienić olej na DOBRY… Poskutkowało :D

Szczerze mówiąc, gdyby ktoś mi radził zastosowanie tego polskiego produktu uznałbym, że źle mi życzy…

W każdym razie ja sobie i mojemu BMW życzę dobrze, dlatego biorę pod uwagę ELF, Castrol (najlepiej te rozlewane za zachodnią granicą) lub Valvoline

Pozdrawiam :D

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano (edytowane)
ja rozumie ze mozna być patriotą i lubić rodzime produkty ale umówmy się że nie jestes=śmy mistrzami świata w produkcji oleju samochodowego chyba ze do polonezów. A Ty Jaki olej lejesz ze takie rady dajesz ??
..

Zawsze jezdzilem na LOTOSIE jak kupilem bmw to zalalem Castrolem ale widze ze to wieka przechwalona lipa Zobacz ten temat tam sie wypowiadalem i inni......http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=64156&highlight=.

zaznaczam ze nie mialem ngdy problemow z cisnieniem oleju ani graniem zaworow itp.

Edytowane przez zbigniewst
Opublikowano
Ja właśnie również uważam że powinno się dawać dobre rady, jeśli się ktoś o coś pyta, ale cóż nie wszyscy to rozumieją, dlatego miedzy innymi zapytałem zbigniewst jaki olej używa do swojego samochodu... Specjalistą nie jestem, ale swój rozum mam. Najbardziej mnie interesuje czym się wlaśnie różni olej castrol magnatec od EDGE ale chyba nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie...
Opublikowano
Ja właśnie również uważam że powinno się dawać dobre rady, jeśli się ktoś o coś pyta, ale cóż nie wszyscy to rozumieją, dlatego miedzy innymi zapytałem zbigniewst jaki olej używa do swojego samochodu... Specjalistą nie jestem, ale swój rozum mam. Najbardziej mnie interesuje czym się wlaśnie różni olej castrol magnatec od EDGE ale chyba nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie...
.

Chyba nazwa/cena/jakims uszlachetniaczem/ czutaj na temat benzyny jest na forum...

Opublikowano (edytowane)
..

Zawsze jezdzilem na LOTOSIE jak kupilem bmw to zalalem Castrolem ale widze ze to wieka przechwalona lipa Zobacz ten temat tam sie wypowiadalem i inni......http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=64156&highlight=.

zaznaczam ze nie mialem ngdy problemow z cisnieniem oleju ani graniem zaworow itp.

Zobacz tu jeszcze.. i kiedy pisalem w tym temacie....http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=58693&postdays=0&postorder=asc&start=15

Edytowane przez zbigniewst
Opublikowano
no dobrze ale czy taraz rowniez jezdzisz na lotosie?? jaki masz rok tego bmw?? bo to jest chyba tez wazne...
.

Przeczytaj temat /ale odpowiem/...tez mialem dylemat ale jak zaczolem czytac forum to/ zwariowalem/ zalalem Castrolem Magnetik 5w40 i zauwarzylem ze po nocy dluzej pali kontrolka oleju , jak go kupilem z DE to byl zalany Mobil 1 5w40 i tego nie widzialem.W serwisie przekonywali mnie ze Castrol to to samo nawet lepszy.

Nie chce przekonywac do Lotosu ale moim zdaniem inne firmy sa tez dobre Lotos podalem dlatego ze mialem do czynienia z nim.Wazne jest czy olej ma preferencje danej firmy np.VW czy BMW czy Mercedes.

A oczywiste ze np.bmw w DE nie bedzie zalecala np.Lotosu bo tam go nie ma lub dopiero wchodzi na rynek.

Moim zdaniem za Castrol czy Mobil placisz za nazwe bo jest znana na swiecie

tak jak np.w jakims serwisie placisz za czesci org. a pod inna nazwa bedzie ta sama firma tylko bez LOGO. Ps.slyszalem ze Filtron zaczal robic do sam.nowych i dlatego jego wyroby podrozaly....

Opublikowano

ja juz sam nie wiem co o tym myslec bo rzeczywisice spoglądajc na forum każdy pisze co innego a to oczywiście nie zawsze poparte jest wiedzą tylko raz przekonaniami, raz czymś innym... Myśle że jednak jeszcze popytam miechaniów bo do maja tego roku miałem honde która była z 97r więc nie miałem problemu z wyborem oleju ale teraz??? Jest inna sprawa. W Każdym razie dzieki za swoje wypowiedzi...

pozdrawiam

Opublikowano
ja juz sam nie wiem co o tym myslec bo rzeczywisice spoglądajc na forum każdy pisze co innego a to oczywiście nie zawsze poparte jest wiedzą tylko raz przekonaniami, raz czymś innym... Myśle że jednak jeszcze popytam miechaniów bo do maja tego roku miałem honde która była z 97r więc nie miałem problemu z wyborem oleju ale teraz??? Jest inna sprawa. W Każdym razie dzieki za swoje wypowiedzi...

pozdrawiam

..

Niestety sam musisz wybrac..../przeczytaj wszystko jeszcze raz dokladnie decyzja nalerzy do ciebie/chyba Hondy nie maja gorszych silnikow///

POWODZENIA

Ciekawe na jakim oleju jezdzi KUBICA ze to BMW tak sie psuje.

Opublikowano

Czytałem http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=64156&highlight=. ( wątek z „serii 3”), przyznam, że nie chciało mi się dokończyć tego w 100%, co można mi wypomnieć..

Szczerze mówiąc podziwiam energię i wspięcie się na wyżyny w przekonywaniu do tego, że olej mineralny jest OK.

Nad tą pierwsza wypowiedzią unosi się aura jakby badania przeprowadzonego na zamówienie – mającego wykazać, że oleje mineralne (nawet te z początku ’80) dorównują pełnym syntetykom...

Ja dość wyraźnie przekonałem się o różnicy w jakości (kilka postów wcześniej) – przynajmniej w jakimś zakresie właściwości jakie posiadają oleje – a porównywałem dwa półsyntetyki. Mając w pamięci tamtą sprawę, na jakiej podstawie mógłbym mieć inne zdanie?? Nie napisałem tam jeszcze, że w pierwszym tygodniu jeżdżenia na Elf’ie poszła w maliny uszczelka pod głowicą – ale nawet przez chwilę nie pomyślałem o oleju, że to „lipa” – spodziewałem się wcześniej, że czyszczące właściwości dobrego oleju mogą doprowadzić do rozszczelnień. Po (własnoręcznej) wymianie było wszystko szczelne i cichutkie, co mogłem obserwować aż do sprzedaży tamtego autka po kilku miesiącach.

Jeżeli dyskutujemy o jakości olejów pod względem ich parametrów, czy producentów, to warto także na wstępie zaznaczyć, o jakich samochodach mówimy...

- jeżeli chodzi o auta z terminem przydatności do użytku maks. 200tys km – to faktycznie, wg mnie, można nie zwracać uwagi co się wlewa do silnika – ważne jest żeby w miarę przestrzegać terminów... Auto na pewno będzie jeździć...

- ale, gdy poruszamy się wokół tematyki dotyczącej samochodów, na kondycji których na zależy, chcemy dbać o to w sposób odpowiedzialny, pomijając niepotrzebne testowanie, ryzykowanie czy stosowanie złudnej oszczędności – mówmy tylko o najwyższej jakości, bez poddawania jej w większą wątpliwość niż trzeba.

Prezentowanie opinii, które mówią, że w przypadku najlepszych/najbardziej znanych na świecie producentów oleju płaci się za firmę – to moim zdaniem zaprzeczenie sobie w ramach jednego zdania.

Poza tym, w czym problem??? Proponuję sobie przeanalizować coś takiego: jaka jest różnica w cenie najdroższego oleju w stosunku do najtańszego?? Odpowiadam: znacznie mniej niż jedno tankowanie mojego BMW do pełna... Olej zmieniam dwa razy w roku – to dlaczego miałbym panicznie szukać potwierdzenia na to, że jak wleje byleco do silnika, to prawie tak samo, jakbym wlał coś ekstra, tylko dwa razy taniej???

Szkoda mi życia w szukaniu dowodów na to, że Lotos jest lepszy np. od ELF’a , Castrola, itd. Nie jesteśmy na forum innych marek samochodowych, dlatego w naszym gronie, na forum dot. BMW myślę, że lepiej nie schodzić do jakiegoś dziwnego poziomu porównań, bo niektórych to może niepotrzebnie zdezorientować.

pozdrowienia

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

moim zdaniem napewno jest coś w tym że placimy za markę, ale blędem jest twierdzenie ze oleje minaralne dorównują syntetykom. Mozna też zatrzymać się w rozwoju w latach osiemdziesiątych gdzie były tylko maluchyb, duże fiaty, czasem polonezy... i brało się to co bylo a nie to co się chcialo. Technologia się zmienia tak szybko jak świat :)

pozdrawiam

Opublikowano

Ja tez mialem do czynienia z olejem Elf’ie i poszed walek rozrzodu prawda nie u mnie ale u kuzyna w Kadet ale ja tez mialem zalany tym olejem i zaraz zmienilem na lotosa i pozniej jezdzilem caly czas na lotosie .To bylo bardzo dawno i Mobil czy Castrol byl lyksusem cenowym.

Dlatego nigdzie nie wspominam o Elfie bo nie mam dobrego zdania i nim... :nienie:

Byly to lata 90- a teraz mamy 07r.

Opublikowano
Ale ja myśle ze cięzko jest samemu sprawdzić olej a tym bardziej porónac go do innego bo przeciez robiąc powiedzmy 100tys na różnych olejach nie wiemy o którego tak naprawde coś uległo uszkodzeniu. Więc tak naprawde myśle ze naszą wiedze móżemy czerpać od specjalistów w tej dziedzinie...
Opublikowano
Silniki z lat 90 i wczesniejszych nie sa przystosowane do olejow takich rzadkich jak pelen syntetyk dlatego jest przejsciowka pol-syntetyk/a nie sa przystosowane bo poprostu nie bylo takich olejow/i twierdzenie niektorych ze tylko pelen syntetyk jest dobrym olejem nie biorac rocznika pod uwage moim zdaniem jest bledne...
Opublikowano (edytowane)

Jedno jest pewne, że do oleju nie wejdziemy, nie będziemy go pić w celu degustacji itd. Właśnie dlatego wolę bazować na tym co najbardziej „markowe” i mieć spokój (a przypominam, że jednoznaczne porównanie podsunęło mi kiedyś życie)

Co do specjalistów – to też chyba nie jest łatwo trafić na opinię zgodną z prawdą... Często specjaliści chcą z uporem godnym lepszej sprawy udowodnić coś absurdalnego...i to im się czasem udaje... Może są gdzieś dowody „specjalistów” nawet na to, że silnik ma się lepiej np. na mleku niż oleju :D ?

Jeżeli chodzi o pęknięty wałek rozrządu... to – nie ma na tym świecie rzeczy pewnych, ale to wg mnie na pewno nie wina ELF’a :D

pozdrawiam

Edytowane przez solaris520

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano

I ja się całkowicie z Toba zgadzam Zbigniewst, i dlatego uważam że stare auta jezdzą na mineralnych ( tym bardziej że swoje juz przejechały ) nowsze (te z lat 90) jeżdża na połsyntetykach, a nowe na syntetykach, oczywiście do pewnego przebiegu... Dtatego więc ja uważam, że mineraly olej w moim samochodzie z 2002r z przebiegiem 250 000, a nie jest to dużo na BMW (chyba) nie jest to dobre rozwiązanie... Teraz kwiestia jaki syntetyk.

Za bardzo zaufania nie mam do castrol'a a wieksze do mobil1. Dlatego zadałem też pytanie.

Opublikowano
Silniki z lat 90 i wczesniejszych nie sa przystosowane do olejow takich rzadkich jak pelen syntetyk dlatego jest przejsciowka pol-syntetyk/a nie sa przystosowane bo poprostu nie bylo takich olejow/i twierdzenie niektorych ze tylko pelen syntetyk jest dobrym olejem nie biorac rocznika pod uwage moim zdaniem jest bledne...

nie wiem dlaczego tak uważasz, ojciec miał merca W124, był on z 91 roku i jeździł na oleju syntetycznym, mobil 1 5w-40 i nigdy nie było jakiś problemów, czy wycieków a samochód w momencie sprzedaży miał pół miliona przebiegu

Opublikowano

nie wiem dlaczego tak uważasz, ojciec miał merca W124, był on z 91 roku i jeździł na oleju syntetycznym, mobil 1 5w-40 i nigdy nie było jakiś problemów, czy wycieków a samochód w momencie sprzedaży miał pół miliona przebiegu

Ja jezdzilem na mercu z 89r.na Lotosie i tez nic sie nie dzialo ale to byl pol-syntetyk...