Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do wyboru następujące opony (posortowane wg. ceny)

- Dębica Frigo II (160zł)

- Firestone Winterhawk (160zł)

- Kleber Krisalp HP (180zł)

- Nokian WR (195zł)

W zimie nie jeżdżę dużo - tak naprawdę ważne jest dla mnie bezpieczeństwo i wytrzymałość opony - nie musi być cicha, czy wytrzymywać prędkości 200km/h. Dość mocno zaciekawiła mnie opona Firestone Winterhawk - ma dobre opinię i bardzo niską cenę.

A przy okazji jakby ktoś chciał używane opony, to mam na zbyciu dwie letnie (z podpisu) i dwie zimowe BF Goodrich (5 letnie - 185/65R15) - ew. może jakieś rady, czy gdzieś skupują opony, bo coś nie mogę ich sprzedać...

Opublikowano

- Nokian WR (195zł)

Poczytaj - z tych co napisales zdecydowanie Nokian. Zimowego Firestona nie polecam.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Nokian ma świetne opinie - lepsze od Klebera - różnica w cenie jest znikoma. Natomiast Firestone również ma bardzo dobre opinie - dlatego się zastanawiam - choć coraz bardziej do Nokiana jestem przekonany.
Opublikowano

Jeździłem na Kleber Krisalp HP i mogę polecić.

Niestety nie wiem jak jest z Nokianem, nie miałem styczności.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Nie podałeś rozmiaru opon, jakie chcesz kupić. Jak podasz rozmiar to może coś pomogę :).

Ja na przykład kupuję Nokiana WR G2 205/60R16 za 330zł/sztuka. Cena w sklepach internetowych to minimum 360zł więc oszczędność jest spora.

Opublikowano
Mam do wyboru następujące opony (posortowane wg. ceny)

- Dębica Frigo II (160zł)

- Firestone Winterhawk (160zł)

- Kleber Krisalp HP (180zł)

- Nokian WR (195zł)

W zimie nie jeżdżę dużo - tak naprawdę ważne jest dla mnie bezpieczeństwo i wytrzymałość opony - nie musi być cicha, czy wytrzymywać prędkości 200km/h. Dość mocno zaciekawiła mnie opona Firestone Winterhawk - ma dobre opinię i bardzo niską cenę.

A przy okazji jakby ktoś chciał używane opony, to mam na zbyciu dwie letnie (z podpisu) i dwie zimowe BF Goodrich (5 letnie - 185/65R15) - ew. może jakieś rady, czy gdzieś skupują opony, bo coś nie mogę ich sprzedać...

Uzytkowałem przez ostatnie 2 zimy kupione nowe Firestone'y. Tej samej zimy kolega z pracy kupił nowe fuldy Kristall Montero. Obie opony były wtedy na BMW 3 E36 325i - robilismy testy jadąc koło siebie hamowanie i przyspieszanie z roznych predkosci.

Efekt zawsze był ten sam samochod na fuldach albo wyraznie zostawal w tyle albo przy hamowaniu gdyby jechal za mna a nie obok to dosyc mocno uderzyl by w moj tyl - roznica w drodze hamowania zazwyczaj wynosila okolo 1-1.5 dlugosci samochodu od predkosci 60km/h do 0 (zamienialismy sie rowniez pasami ruchu i wyniki były takie same).

Jezdzilem tez na innych oponach zimowych i Firestone Winterhawk to na prawde niezla opona - nie mam porownania do NOKIANa ale z pozostałych trzech wybrał bym Firestone - pewna wada jest na pewno fakt ze po dwoch zimach opony wyraźnie "zeszly" - jak dla mnie (raczej nie naleze do tych co dojezdzaja opony "do konca") to 3 zimy i zmiana - zwlaszcza tych ktore 2 razy zalapaly sie na tyl. Do takiego stanu przyczynila sie pewnie ostatnai zima kiedy wiecej bylo asfaltu niz sniegu i mozna yblo wykorzystywac moc samochodu, ale badz co badz szybko polecialy.

Pozdrawiam