Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem , że temat był juz poruszany na forum,ale jak dotąd nikt nie opisał rozwiązania......... (to tytułem wstępu)

Otóż chodzi mi o podłączenie zegarka cyfrowego zamiast analogowego.

Bezpośrednio po zamianie jednego na drugi, wydaje się on mało żywy.

Działają tylko dwa klawisze (UHR I DAT), nie można go ustawić, nie odlicza czasu i jedynym objawem jest miganie kropki :?

Znalazłem schemat instalacji wokół "tego cyfrowego" i wyraźnie tam widać że potrzebuje więcej niz trzech przewodów standardowo obecnych przy instalacji ze wskazówkami.

popatrzcie:

http://www.carsoft.ru/avtorepair/bmw_e34/6213.2/index.html

wyraźnie widać że trzeba też podłączyć zasilanie z innego bezpiecznika... OK zrobiłem.

Zaczął działać ..... uf

"chodzi", daje się ustawić działają klawisze tylko podświetlenie nie gaśnie wcale i nie reaguje na włączanie/wyłączanie świateł czy silnika :?

Może ktoś z was to już przerabiał, albo znajdzie się wielki elektronik i powie co jeszcze jest nie tak. Troche dziwnie to wygląda w nocy w zgaszonym samochodzie zegarek cały czas w pozycjii ON

NIe jest to wina zegarka, bo mam dwa :)

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj, :idea:

Ja zmienialem kiedys analoga na elektronika w swojej poprzedniej e34. Wiec wyglada to tak ze nic oprocz zegrara i daty dzialac Ci nie bedzie, z prostej przyczyny - instalacja od analoga nie jest przygotowana pod instalacje z wieloma funkcjami ktore ma zegar elektroniczny.

Po drugie trzeba przerobic wejscie w kostce- zmienic podlaczenie kabelka tak, aby wszystko grało z podświetleniem zegarów. Wtedy nic w nocy palić się nie będzie. Jesli masz z tym problem podjedź do elektryka. 10 zł i masz zrobione i podłączone.

Powodzenia i pozdrwiam! 8)

Żyj z pasją !
Opublikowano

Dzięki damp !!

Jestem prawie pewny że właśnie tak zrobiłem - tak samo podłączyłem.

Ale robiłem to "na stole", więc może cos przypadkiem pominąłem. Jutro jeszcze raz spróbuję i oczywiście podzielę się wiedzą.

dzieki wielkie

pozdrawiam

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....