Skocz do zawartości

Zapalila mi sie kontrolka cisnienia oleju!!! E32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam ciekawa zecz juz drugi raz mam ten sam objaw :

Po zapaleniu ( dluzszy postoj 12h ) gasnie cisnienie oleju chodzi chwilke i zapala sie kontrolka cisnienia oczywiscie z gongiem i inf. ze jest zaniskie cisnienie oleju jak dotkne gazu znika i jest ok. Dodam ze motor jest zyleta. Moze to przez to ze zalali mi chlopaki minerala Mobila ? Czytalem o zaworku ktory sie zacinal w E34 znajduje sie on w obudowie filtra olejowego na dnie i ma za zadanie utrzymac stan oleju w filtrze ?

"Beti" jest stara ale ma klasę...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jeśli motor jest "żyleta" to dlaczego zalałeś go mineralnym olejem a nie syntetykiem?

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Kiedyś jadąc do Krakowa autostradą A4 przy predkości ~200km/h zapaliła mi się kontrolka oleju. To był szok od razu spojrzałem na lusterko wszteczne, czy za mną się nie leje, :? natychmiast wyłaczyłem silnk i zjechałem na bok. Otworzyłem maskę, zajrzałem pod spód... sucho, patrzę z tyłu na zderzak, czy nie oblepiony olejem... wszystko ok. Wsiadłem do Betty przekręciłem kluczyk, odpaliłem silnik kontrolka zgasła wzorcowo. Pojechałem dalej. Od tej pory minęło już 100 tys km... incydent sie nie powtórzył.

520i 24V

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Witam.

Mam ciekawa zecz juz drugi raz mam ten sam objaw :

Po zapaleniu ( dluzszy postoj 12h ) gasnie cisnienie oleju chodzi chwilke i zapala sie kontrolka cisnienia oczywiscie z gongiem i inf. ze jest zaniskie cisnienie oleju jak dotkne gazu znika i jest ok.

Jaki silnik?? I jakie cinienie.. albo którego oleju...

Może wspomagania...:)

Miałem podobny objaw (z gongiem) okazało się, że chodziło o olej wspomagania i hamulce (1 pompa)... A tak naprawde czujnik sie zepsuł...

Napisz jaki masz dokładnie komunikat (z tym gongiem), najlepiej po NIEMIECKU

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
informacja brzmi Oli presure to low i zapala sie kontrolka od cisnienia oleju silnika. pozatym zaleli mi przez przypadek mineralnym i zmienie na 10W40 półsyntetyk. Silnik mam M30. Jezeli bylby zuzyty silnik to kontrolka sie by zapallila na goraco na wolnych obrotach. Zastanawiam sie czy to nie wina czujnika cisnienia.Slyszalem ze w obudowie zacina sie zaworek i wtedy moze silnik pompuje olej do pustego filtra? Zdazylo mi sie to dwa razy w odstepie 3 tyg.
"Beti" jest stara ale ma klasę...
Opublikowano

Witam

Obstawiam czujnik , ewentualnie sprawdź przewód i jego mocowanie od czujnika. :)

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł