Skocz do zawartości

wymiana żarowek / podswietlenie licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Padly mi (chyba dwie) zaroweczki podswietlenia licznikow w e34 525iA tak czy inaczej jak juz sie za to wezme chce wymienic od razu wszystkie - tak na zapas.

Nie wymienialem ich wczesniej wiec chialbym zapytac ile i jakie mam kupic zeby wymienic cale podswietlenie.

Doszukalem sie na http://www.realoem.com/ ze sa tam:

12V3W - 3 sztuki

12V1,2W - ile?

12V1,5W - 6 sztuk

zgadza sie?

Mam nadzieje ze tym pytaniem nie zasmiecilem forum.

Pozdrawiam

Edytowane przez cache
Opublikowano

Wyciągniesz licznik i będziesz wiedział jakie żarówki ja to przerabiałem 2 lata temu jak miałem e 34 na kazdej stacji cpn dostaniesz i to niedrogo.

Pozdrawiam :cool2:

SEX JEST JAK BMW RADOSC Z JAZDY :-)
Opublikowano

12V3W - 3 sztuki - dokładnie tyle jest - to główne podświetlenie, a żarówki dostępne po otwarciu zegarów

12V1,2W - ile? - to zależy od wyposażenia (maksymalna ilość miejsc to chyba 24 - przynajmniej u mnie) - dlatego możesz kupić garść i mieć zapas na przyszłość - żarówki dostępne od zewnątrz zegarów, z tyłu.

12V1,5W - 6 sztuk - tutaj nie potwierdzę, bo to chyba do modułu wskaźników automatycznej skrzyni - w przypadku manualnej skrzyni mam wolne miejsce po tym module w zegarach

pozdrawiam

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Tak samo czy masz CHECK CONTROL czy nie, w BMW jest trochę rodzajów liczników. Ale jak masz 525 to raczej powinieneś mieć CHECK CONTROL

tak mam CC

pytam zamiast wymontowac i sprawdzic bo jak wyjme to nie bedzie mi sie chcialo montowac spowrotem tylko po to zeby pojechac i kupic odpowiednia ilosc zarowek ;p

Opublikowano
Zawsze możesz pojechać bez zegarów, ja jeździłem 3 dni. :)

A czy możecie podać instrukcje w jaki sposób dostać się do tych żarówek? U mnie też przestało podświetlać lewą część zegarów. Mam poduszkę powietrzną w kierownicy. czy trzeba zdejmować kierownicę?

Andrzej

Andrzej
Opublikowano
Zawsze możesz pojechać bez zegarów, ja jeździłem 3 dni. :)

A czy możecie podać instrukcje w jaki sposób dostać się do tych żarówek? U mnie też przestało podświetlać lewą część zegarów. Mam poduszkę powietrzną w kierownicy. czy trzeba zdejmować kierownicę?

Andrzej

nie musisz zdejmowac kierownicy, ustaw ja odpowiednio tylko, po wychyleniu licznika odepnij kable i da sie go ladnie wyjac przekrecajac kierownice (z wychylonym licznikiem) w lewa strone. wyciagnij tez te dwa "przyciski" z licznika sa troche za dlugie i moga ci przeszkadzac.

EDIT: oczywiscie nie zapomnij odlaczyc klemy "-" od aku zebys nie mial na stale zapalonych zbednych kontrolek po tej zabawie :)

tez mam poduche i wczoraj wymienilem zarowki 3W wyciagajac licznik wlasnie w ten sposob, a dzis padla mi zaroweczka pod wskaznikiem aktualnie zalaczonego biegu i czeka mnie ta "operacja" ponownie... wiedzialem ze jak nie wymienie wszystkich to bede co chwile musial to wyciagac i chyba sie sprawdza :mad2:

Opublikowano

dzis wieczorem planuje rozwiazac problem nie wyswietlania sie aktualnego trybu pracy skrzyni aut. jak i biegu, tak jak pisalem wyzej po wymianie zarowek 3W w liczniku nastepnego dnia przestal mi sie wyswietlac biegi. jak odpale test zegarow lekko sie podswietla wyswietlacz biegow, ale bardzo delikatnie, sprawdzalem docisniecie wtyczek.

teraz pytanie czy to zarowka czy cos wiecej i czy pomimo padnietej zarowki cos by sie tam podswietlalo - jest tam jakas dodatkowa dioda czy cos w tym rodzaju? idac dalej tam sa chyba 1,5W zarowki ktorych nie moge kupic nigdzie rozumiem ze spokojnie moge zastosowac 1,2W?