Skocz do zawartości

temperatura silnika problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam maly problem z temperatura silnika. Podczas jazdy autem temperatura jest w normie czy to w dlugiej trasie (przejechalem ponad 1000km jednego dnia) czy podczas jazdy po miescie. Natomiast problem zaczyna sie gdy stane w korku . Po okolo 10 minutach stania w korku temperatura silnika rosnie na ponad 3/4 wskaznika (prawie dochodzi do czerwonego pola). Wystarczy ze rusze i przejade okolo 1km wszystko wraca do normy. Wymienialem juz visko,pompe wody, plyn, czyscilem chlodnice z zewnatrz itd.Znajomy mi poradzil wyjac termostat ale niestety po jego wyjeciu problem pozostal. Co dalej z tym robic? czyzby uszczelka pod glowica??? moje auto to 523 e39 98rok 165 tysiec przebiegu. pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam. może masz wskaźnik walnięty i pokazuje jak mu się podoba. u ojca w e34 z roku 1990 też czasem pokaże tak jak piszesz, a czasem we ciul wychodzi ponad czerwone pole.
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

Napewno wisko jest oki? Moze jakies uzywane?

Objawy typowe dla wiska. Moze cos z wentylatorem?

Gdzies byl juz nie raz ten temat walkowany, jak sprawdzic wisko. Trzeba by poszukac. Jakies ryzykowne dla paluchow zabawy w zatrzymywanie wentylatora.

A moze masz pomocniczy wentylator elektryczny i on nie startuje?

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
wisko powinno byc dobre, kupowalem nowe w sklepie. dalem cos kolo 300 zl. czujnik raczej nie powinien byc walniety gdyz silnik jest goracy po tym jak wskaznik pokazuje ponad 3/4 skali. wtedy weze od chlodnicy potrafia zrobic sie dosyc twarde. ale jak przejade kawalek wszystkie objawy znikaja. Z przodu chlodnicy mam jakis mniejszy wentyator (moze od klimy-nie mam pojecia za co on odpowiada) ale nie widzialem zeby on sie kiedykolwiek wlaczyl.
Opublikowano
plyn wymienilem na nowy, termostat wyjelem i nie mam go teraz wogole, a objawy sa dalej te same
jak chcesz poeksperymentować bez termostatu to musisz zatkać otwór w głowicy ten który zamyka termostat małym grzybkiem

jak wszystko gra to pozostało wymienić lub dać do czyszczenia chłodnica

Opublikowano
moze czujnik w chlodnicy co wlacza went.od klimy i pomaga albo 1 bieg wentylatora klimy/przewaznie pada rezystor 1 biegu 0.5 oma 85w i wtedy biedzie sie grzal w korkach/ zeby go sprawdzic musisz wlaczyc klime jak jest zimno na dwoze to musi chodzic zaraz po wlaczeniu na 1 biegu.co do czujnika na chlodnicy jest z prawej strony chlodnicy troche u gory...
Opublikowano
wentylator od klimy sie nie wlaczyl nigdy. sprawdzalem jak bylo zimno i jak bylo cieplo. czy wlacze klimatyzacje czy wylacze to nie ma to wplywu na temperature silnika (jak sie juz zaczyna grzac to nie pomaga wlaczenie klimatyzacji, a wentylator na chlodnicy po zewnetrznej stronie wogole sie nie kreci).Wisko pracuje dobrze, nie ma luzow i jak silnik jest cieply to na wylaczonym silniku moge nim krecic ale czuc opor.
Opublikowano
wentylator od klimy nie zalacza sie wogole. odpowiada za to ten czujnik na chlodnicy czy lepiej wymienic caly wentylator (jaki jego jest koszt?). Czy przy wymianie wentylatora musze wyac przedni zderzak?
Opublikowano
wentylatorem steruje czujnik klimatyzacji ten czujnik co jest w chlodnicy wspomaga wl.wenty.tylko do pomocy wiska ,do wyjecia went.trzeba zdjac zderzak ja sam rezystor to on jest prawie na wierzchu ugory za taka siateczka jest go widac to taki dlugi okl.7cm sa 2 rezystory /1biegu i 2 biegu/ ale najpierw trza sprawdzic co jest walniete ,czy dochodzi napiecie i wtedy mozna dalej szukac/moze sie okzac ze wentyl.sprawny /pisalem podjedz do elektryka bo na odleglosc nie da sie zdiagnozowac/sam rezystor kosztuje pere zlotych,radiowcy go maja...
Opublikowano
dodatkowo zauwazylem ze jak silnik zaczyna sie grzac, to zbiornik wyrownawczy nie jest goracy tylko cieply. termostatu nie ma a jak odkrece korek od zbiornika to przy dodawaniu gazu widze jak woda wraca do zbiorniczka
Opublikowano
jak klima chodzi to musi chodzic wentylator od klimy przy zaloczeniu na 1biegu jak nie to rozwalisz klime /sprawdzaj na postoju nie w czasie jazdy/dopiero pozniej zalacza odpowiednio 2 i 3 bieg wenty.Napisz na priwa to ci podam nr.telefonu.
Opublikowano
sprawdzalem wentylator na klimie, rezystor pierwszego biegu byl spalony, po wymianie juz dziala. Niestety problem z wysoka temperatura silnika podczas postoju w korku pozostal.(gdy silnik sie zaczyna grzac, nawet uruchomienie na krotko drugiego biegu wentylatora dodatkowego nie pomaga go schlodzic :cry: , dopiero po przygazowaniu na 2tysiace obrotow temp wraca do normy......nie wiem juz co robic :( poradzili mi jeszcze zeby wyjac wszystkie 3 chlodnice (klima,aut.skrzynia bieg. i wody) i je wyczyscic ale nie wiem czy jest sens....pewnie uszczelka pod glowica.....
Opublikowano
Kiedy ten wentylator od klimy powinien się włączać w 325 TDS 96r (climatronik), jak sprawdzić czy działa poprawnie bo nie widziałem żeby on się kręcił

Na postoju otwierasz maske wlaczasz klime i zaraz musi ruszyc 1bieg puzniej 2 bieg na koncu 3 ale 3 jak jest wilka parowa na dworze/klime ustawiasz na max chlodzenia i max obrotow went.wewnatrz/i obserwujesz czy wlacza sie wenty. jak nie to od razu wyl.klime bo mozesz uszkodzic uklad chlodzenia/a dalej trza sprawdzic wenty.na krotko jesli nie chodzi ..../klime musisz miec napelniona/..

Opublikowano
u mnie przeczyna jest taka że ten wentylator niee jest podpięty.wentylator ma kostke taką okrągłą 3 pinową i jest wolna mam taką samą kostke zaplataną gdzieś koło chłodnicy gdy podłączam wszystko pasuje ale dalej niee działa,jak sprawdzić czy mam prąd w tej kostce??włączyć klime wentylator na maxa i badać miernikiem czy pojawi sie prąd??bo wentylator na krutko idzie
.........
Opublikowano
u mnie przeczyna jest taka że ten wentylator niee jest podpięty.wentylator ma kostke taką okrągłą 3 pinową i jest wolna mam taką samą kostke zaplataną gdzieś koło chłodnicy gdy podłączam wszystko pasuje ale dalej niee działa,jak sprawdzić czy mam prąd w tej kostce??włączyć klime wentylator na maxa i badać miernikiem czy pojawi sie prąd??bo wentylator na krutko idzie

tak wlacz klime i sprawdz czy napiecie dochodzi /najlepiej zarowka/pozniej bespieczn. przekaznik jak nie ma napiecia....