Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 4 miesiacach od sprowadzenia w mojej 525tds przestaly dzialac hamulce! okazalo sie ze przy prawym przednim kole pekł przewod hamulcowy! Mialem taka przygode w renault 5 dawno temu i tam zakup, wymiana i odpowietrzanie nie bylo ani kosztowne ani klopotliwe!

Wie moze ktos ile klopotu i jakie koszta beda sie wiazac z wymiana takiego przewodu i odpowietrzania w E34? Moze ktos juz to przezyl i ma jakies rady?

Opublikowano

Jeśli zrobisz to sam to będzie Cię to kosztowało przewód coś ok 60 pln i płyn hamulcowy odrazu wymień cały, jest trochę zabawy z odpowietrzaniem zwłaszcza pompy ABS potrzebna jest dróga osoba i cierpliwość, napewno Ci się uda.

Przydało by się odtłuścic tarcze hamulcową no i klocki, jeśli nasiąkły płynam to raczej na nich nie poszalejesz - kłania się wymiana ale to dopiero stwierdzisz jak zaczniesz jeździc może sie wypali.

P.S. Umyj dokładniewszystko z płynu zwłaszcza lakier jeśli jest pochlapany, płyn hamulcowy jest bardzo agresywny dla lakieru i gumy

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

chlop z netu zaspiewal mi 100pln za przewod -moim zdaniem troszke drogo! Ktos kupowal moze tak przewod?

jesli chodzi o odpowietrzenie to mam kolege ktory robil to juz kilka razy w roznych autach i powiedziel ze nie powinno byc wiekszych problemow!

Opublikowano
dzieki za rady! Przewod rzeczywiscie kosztuje 25pln ale FOTA ma remanent i wysla dopiero po nowym roku :( chyba ze sam sie z Gdanska do Lodzi bez hamulcow przejade:)
Opublikowano
a co nie znajdziesz nigdzie indziej?? w ASO ok 60 pln kosztuje kup markowy przewód bo to są hamulce!!! ATE kosztuje ok 35pln też markowy i nie drogi

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

w caly trojmiescie obdzwonilem sporo hurtowni oprocz ASO oczywiscie i nic!! Ale przypadkiem spotkalem kumpla ktory dorwal robote w KLM (odlam auto euro) i odda mi za 20pln (znizka z 34) :) Sa podwojne podobno i podobno lepiej wymienic odrazu wiec moze pojde na calosc i za 80pln wymienie przy obu kolach! plus plyn i robota wyjdzie 120-150pln ale TO CHODZI O BEZPIECZENSTWO:) Jutro na kanale okaze sie ile w koncu powymieniam!

Dzieki za rady!

Opublikowano
hmm ja zrozumialem ze podwojne w znaczeniu 2 bo hamulce sa dwutloczkowe wiec na jedna strone mam 2 przewody:) czyli w sumie musze kupic 4 przewody :)
Opublikowano
a no chyba że tak ja mam chyba jeden przewód na stronę, ale to dziwne rozwiązanie z oddzielnym obwodem na każdy z tłoczków :think:, ja miałem kiedyś samochód który miał dwutłoczkowe zaciski ale jeden wężyk, w zacisku był kanalik przez który płyn przepływał do drugiego tłoczka

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

zrobione! wymienilem jeden przewod bo jest tylko jeden! kolega z hurtowni sie pomylil z tymi podwojnymi!

Winny nie byl moj TDS tylko baran co zmienial amortyzatory i zle podlaczyl przewod!!!

calosc kosztowala mnie 60pln

dzieki za pomoc szczesliwego nowego roku