Skocz do zawartości

Tranzystor

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

arturro, sprobuj uzyc popularny tranzystor BUZ11, ten BTS246, to rzeczywiscie egzotyka. Siemens to robi w Chinach.

BUZ11 ma mniejszy maksymalny prad, ale 30A powinno starczyc.

30[A]x12[V]=360[W]

Uklad nozek jest identyczny.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
  • Autor
>Arecki< lipa nie da sie o jest dużo za slaby :mad2: poza tym to jest n-channel mosfet, a ja potrzebuje tak jakby 2 takie tranzystory tyle ze coś jeszcze pomiędzy nimi jest. nie podłączysz tego bo jeden ma 3 nogi a drugi 5,
Opublikowano
  • Autor
udało sie znalazłem takiego scalaka na miejscu :D a nawet cuś lepszego bo mocniejszego tylko jest jeden problem :duh: po wymianie działa mi normalnie prawe światło a lewe dalej świeci na wieczność. Pewnie trzeba wymienić scalaka który odpowiada za lewe światło. Czy ktoś wie który to???
Opublikowano

Witam po kilkudniowej nieobecnosci.

Musze sie usprawiedliwic. Znalazlem dane szczegolowe tylko dla BTS240, a zwykle tak bywa, ze elementy o zblizonych oznaczeniach sa niemalze identyczne. Wykombinowalem, ze na podstawie parametrow, moze byc zastapiony BUZ11, mial nawet podobnie trzy nogi... Doczytalem, ze BTS246,jest to MOSFET o charakterystyce tyrystora, ale funkcja pelniona w ukladzie, czyli klucza, moze byc wypelniona za pomoca BUZ11, ktory prawdopodobnie, po drobnej modyfikacji ukladu, zadzialalby i wcale nie jest "za slaby".

Co do pojecia slabszy-mocniejszy, po prostu bedzie wiekszy zapas, urzadzenie nie bedzie wcale chodzic lepiej.

Czy ta strona, ktora swieci na amen, jest po wymianie tego elementu?

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Witam!

To pochwal się co wsadziłeś zamiast BTS246. Podaj oznaczenie.

Pozdro!

Opublikowano
  • Autor
Widzę ze znasz sie na rzeczy Radi540E39 :D ja wstawiłem BTS432E2 jest troche mocniejszy bo wymieniłem tylko jeden a mam spalone dwa. Cały problem polega na tym ze nie wiem gdzie na płytce znajduje sie tan drugi odpowiedzialny za lewe światło (te od kierowcy).
Opublikowano
Cały problem polega na tym ze nie wiem gdzie na płytce znajduje sie tan drugi odpowiedzialny za lewe światło (te od kierowcy).

Myślę, że jak sprawdzisz w aucie na którym pinie we wtyczce jest napięcie(do lampy) to dojdziesz po ścieżkach.