Skocz do zawartości

e38, instalacja fabryczna, Sebast prosze :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozbieralem tapicerke drzwi w E38. Zaintrygowal mnie malutki uklad obok centralnego glosnika. Od tego uklady sygnal idzie do glosnika wysokotonowego umieszczonego w gornej czesci tapicerki. Zadnych zdziwien. Ale, ale. W tym ukladzie jest drugie miejsce na podpiecie jak rozumiem kolejnego glosnika. Dalej to juz z gorki. W tapicerce "zaprzyjaznionej" znalazlem, ze obok tego wysokotonowego glosnika zamontowany jest jeszcze glosnik nazwijmy go sredni. U mnie zas zaslepka. Wystarczy podpiac i bedzie gralo? I jeszcze jedno w ukladzie sa 3 piny a w glosniku 2 ale wtyczka dokladnie pasuje. O co chodzi?!

Nie wiem czy obrazowo wyjasnilem... :oops:

Opublikowano

Witam

Nie bedzie grało :(

Głośnik nie będzie miał zasilania ze wzmacniacza - każdy głośnik jest podłączony oddzielną parą przewodów. W Twoim przypadku kostka nie jest połączona ze wzmacniaczem dla tego głośnika.

Oprócz głośnika musiałbyś pociągnąć instalację i wymienić wzmacniacz.

typer

Opublikowano

Sprobuje jeszcze raz. Zaczerpnalem zdjecia z sieci wiec prosze mnie nie przypierac do muru o prawa autorskie.

Tutaj na przykladzie drzwi tylnych o ktorym ukladzie mowie:

http://img504.imageshack.us/my.php?image=drzwi1aaj0.jpg

A tutaj od drugiej strony:

http://img88.imageshack.us/my.php?image=drzwi2akl1.jpg

w tej chwili mam podlaczony przewod B idacy tylko do jednego glosnika w miescu C. bardzo specyficzne zlaczka - nie mozna sie pomylic :) teraz mam zamontowane 2 glosniki ktorych zlaczki pasuja idealnie do wyjsc w ukladzie. glosnik podlaczony przewodem B oczywiscie dziala ale nie wiem czy dziala drugi glosnik podlaczony przewodem A. to jest taki mikrusi tweeter i trudno powiedzic czy cos sie z niego wydobywa :oops:

czy teraz jest troche jasniej?

Opublikowano

Podtrzymuję zdanie: nie będzie grało bez dołożenia wzmacniacza i zmiany wiązek audio.

- w standardzie w przednich drzwiach są 2 głośniki

- w Hi-Fi i Top Hi-fi są 3 głośniki

Z ilości głośników wnioskuję, że masz audio w wersji standard.

W wersji standard (czyli jak u Ciebie) do "kostki" idzie jedna para kabli prosto z radia. Tam sygnał rozgałęzia się: do głośnika niskotonowego oraz złączem i kabelkiem do wysokotonowego.

W wersji 3-głośnikowej do "kostki" idą trzy pary kabli ze wzmacniacza, dla każdego głośnika oddzielna para. Jedna para zostaje przy kostce i zasila głośnik niskotonowy, druga para wychodzi przez złącze (u Ciebie puste) i kabel do głośnika średniotonowego, trzecia para wychodzi przez złącze i kabel do głośnika wysokotonowego.

Co z tego że do kostki podłączysz głośnik skoro z drugiej strony nie będzie sygnału (na to konkretne złącze w kostce)?

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Przyjmuje do wiadomosci.

Reasumujac, w tej chwili gra u mnie glosnik nisko i srednio tonowy a wysokotonowy ... sie im przyglada i nie przemecza.

I jaka jest wasza rada:

a) zostawic nisko i srednio tonowy (w koncu zawsze mnie uczono im wiekszy glosnik tym lepszy dzwiek)

b) powrocic do nisko i wysokotonowego (bo tak chciala fabryka)

c) a moze (!) wpiac rownolegle wysokotonowy w kable sredniotonowego (co sie bedzie dzialo?)

Poradzicie?

Opublikowano

wybieram b)

a) - masz nisko średnie tony z dużego głośnika, średnie z mniejszego a gdzie wysokie?

b) - z fabryki auto wyjechało z głośnikami pokrywającymi możliwie duże pasmo: niskośredniotonowy+średniowysokotonowy

c) co będzie się działo? możesz spalić końcówkę mocy :) potrzebna byłaby zwrotnica.

Opublikowano

Typer,

Przyznaje, ze szkoda wywalac glosnik sredniotonowy jak juz sie nameczylem w przekladke. Chetnie poslucham Twoich sugestii co do zastosowania zwrotnic. Np. tutaj najtanszy komplet zwrotnic: http://www.allegro.pl/item257695044_2_drozna_zwrotnica_glosnikowa_250_w_nowa_kpl_.html

Czy o takim rozwiazaniu (na pewno nie audiofilskim) myslales?

Stad dwa pytania:

1) czy moge rozdzielic sygnal idacy juz do glosnika sredniotonowego? innymi slowym wpialbym zwrotnice tuz za tym ukladzikiem w drzwiach a potem rozdzielil na srednio- i wysokotonowy

2) jesli powyzsze moze byc to :oops: skad bede wiedzial ktory przewod jest +/-

Opublikowano

1. Możesz zrobić tak jak piszesz, w ten sposób nie spalisz końcówki mocy natomiast nie wiem (średnio znam się na zwrotnicach), czy częstotliwość podziału 9kHz będzie dobra i czy to wtedy będzie grało lepiej a nie gorzej. Nie znam charakterystyk i pasm przenoszenia głośników które masz w drzwiach. Dopiero znając parametry głośników można dobrać zwrotnicę. Możesz oczywiście kupić tą z allegro ale nie wiem jaki będzie efekt, czy będzie lepiej, czy gorzej czy się nic nie zmieni?

2. Przewód "-" to ten z drugim kolorem brązowym.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

bylbym wdzieczny jak by sie ktos pilnie wypowiedzial. chcialbym dzisiaj podlaczyc zwrotnice.

robie nastepujace zalozenie: w przypadku pomaranczowych kabli (te ktore ida do glosnika sredniotonowego), przewod z drugim kolorem brazowym to MINUS a w przypadku kabli zielonych (idacych do glosnika wysokotonowego) kabel z czarnym oznaczeniem to PLUS.

prosze o pilna korekte jesli sie myle.

Opublikowano

w desperacji, deszczu i zlosci spialem glosniki szeregowo. wiem, ze ryzykuje koncowke mocy (a byloby szkoda bo mam professional na beckers'ie) wiec bede sie pilnowal i nie eksploatowal wzmacniacza.

nie wyszlo jakos podlaczenie zwrotnicy. pewnie cos pomylilem :oops: ale w deszczu łatwo o utrate cierpliwosci.

jak ktos chce te chinskie badziewie to oddam.

Opublikowano

Witam

1. Minus powiniem być z brązowym paskiem. (być może w tym wysokotonowym jest czarny) - jak podłączysz odwrotnie to nic się nie spali, głośnik będzie tylko grać w przeciwfazie.

2. Spinając głośniki szeregowo nie spalisz końcówki mocy tylko głośniki będą grać dwa razy słabiej. Przy połączeniu równoległym maleje impedancja i wtedy możesz uwalić końcówkę.

3. Tak jak pisałem wcześniej zostałbym przy rozwiązaniu fabrycznym.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Re2. Rzeczywiscie spiecie szeregowe dawalo jakis dziwny (przytlumiony) dzwiek. Spialem na chwile rownolegle i ... gra rewelacyjnie. Na razie zostawilem rownolegle i nie slucham za glosno. Moze jakis kondensator wepne dla bezpieczenstwa? Kompletna ze mnie noga w tym (i wielu innych) temacie...