Skocz do zawartości

zmiana silnika z 12V na 24V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wsztstkich...tak jak w temacie.kolega mnie prosil zebym sie zapytal na forum co trzeba zmienic przy wymianie silnika z 2.5 12V na 2.5 24V...czy duzo to jest roboty i czy sie naprawde oplaca.twierdzi iz silnik ma przebieg 80tys bo jest z 96r i dlatego chce go wlozyc...pozdrawiam

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Skrzynia , wał , komputer :) elektryka.......Moim zdaniem nie oplacalne :)....

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

No skoro ma wszystko...sprawne....to moze przekładać -nie wiem tylko jak z łapami do silnika - ale podejrzewam ze jest roznica - musialby sie wypowiedziec ktos kto to robil niedawno :)....

Jest to niezła rzeźba w twarogu taka przekładka :).....Ale jak ma wszystko wkupie to bedzie wiedzial jak to zlozyc potem.....Rozumiem ze wszystkie czesci mechaniczne z tego rozbitka potrzebne do przekladki sprawne >?:)

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
twierdzi iz silnik ma przebieg 80tys bo jest z 96r

11 lat i 80 tys. przebiegu w BMW??? :duh: :lol: :duh: :lol: :duh: :lol:

No, chyba że "dawca organów" miał ten wypadek w 1999 roku to się zgodzę. Ale w takiej sytuacji to bałbym się silnika, który przez prę lat nie był nawet odpalany.

Opublikowano

Wszystko jest mozliwe widzialem rozne rzeczy......Ale silnik ktory nie byl odpalany 10 lat to moim zdaniem szrot....Trzeba by go bylo rozkrecic calego Pewnie pierscienie wrosly w cylindry :mrgreen: :mrgreen:

Przerabialem to kiedys :) - samochod stal tylko 3 lata i ciezko bylo....stopy metalowe i pochodne maja to do siebie ze piją olej....i np taki elegancko wysmarowany cylinder...po 3 latach wygladal jak p*** rumunki po przejsciach ;) :duh: wiec po 10 latach nie chce wiedziec co tam w srodku jest...80 tys to maja samcohody 3-4 letnie :)....jesli chodzi o tą klase...- one sluza do jezdzenia a nie stania w garazu.

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano (edytowane)
one sluza do jezdzenia a nie stania w garazu.

I to dokładnie miałem na myśli.

To tak samo jak z moim nowym nabytkiem - E34 '95 i 168 kkm na zegarku :duh: Chyba ktoś tylko na spacery jeździł :lol: Prawda jest taka, że pewnie ma drugie tyle :?

Mimo to kupiłem - kompresja na wszystkich cylindrach równe 12atm. Nigdy nie bita - pomierzona - prosta jak strzała :D. Oczywiście ma swoje mankamenty, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy zmieniać silnik tylko dlatego, że "okazyjnie" trafił się "nowszy model"

pozdrawiam

YatzeK

Edytowane przez YatzeK
Opublikowano

No, chyba że "dawca organów" miał ten wypadek w 1999 roku to się zgodzę. Ale w takiej sytuacji to bałbym się silnika, który przez prę lat nie był nawet odpalany.

Gosciu czy Ty umisz czytac??gdzie jest napisane ze nie byl palony kilka lat :mad2: :duh: napisane wyraznie ze silnik jest z 96r.nigdzie nie bylo napisane ile nie byl palony wiec nie zrob zmylki bo wprowadzasz kogos w blad i zmieniasz calkiem temat watka. :mad2:

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

przeczytaj ostatnia linijke Twojego postu??no chyba ze nie widze a pisze wyraznie: "Ale w takiej sytuacji to bałbym się silnika, który przez prę lat nie był nawet odpalany" czy ja pisalem ile ten samochod nie byl odpalany??

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
przeczytaj ostatnia linijke Twojego postu??no chyba ze nie widze a pisze wyraznie: "Ale w takiej sytuacji to bałbym się silnika, który przez prę lat nie był nawet odpalany" czy ja pisalem ile ten samochod nie byl odpalany??

A czy to co jest wcześniej nic ci nie mówi?

Opublikowano
tylko widzisz takim "gadaniem" zmieniasz watek bo kolega z ktorym o tym pisalem zmienil dzieki Twojemu postowi tok myslenia i zaczol mowic mi i o zastanym silniku.ten samochod normalnie od strzalu odpala osprzet jest dobryi to co potrzebne (oprocz chlodnicy) jest....a nie aspomne juz i wyposazeniu tego auta ktore tez mu sie napewno przyda

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Taaa.

A zamiast się mnie czepiać nie mogłeś tego od razu napisać? Że silnik zdrowy, ze odpala, że wygląda OK? Wtedy dyskusja pozostałaby merytoryczna.

Zamiast tego wolałeś się czepiać i w ten sposób sam zaśmieciłeś wątek wywołując niepotrzebną dyskusję.

<<>>

Niemniej jednak nadal uważam, że 80kkm w silniku z 1996 roku jest nieprawdopodobne.

Opublikowano
tu Ci przyznam racje bo to jest nie realne .40 tys to ja rocznie robie. :handshake: zeby nie bylo problemu

:handshake:

Nie ma problemu :D

A wracając do tematu to nie wiem w jakim wieku i stanie ogólnym kolega ma auto. Bo biorąc po uwagę ilość elementów jakie trzeba przy okazji takiego SWAPu wymienić, to może się okazać, że taniej będzie sprzedać całe auto i kupić drugie z nowszym motorem.

No, chyba, że kolega jest tak ambitny, że chce (i potrafi, co najważniejsze) zrobić to sam, to naprawdę gratuluję i czekam na informacje o postępach prac.

Opublikowano
witam.jego 525i jest z 88r.stan auta jest b.dobry.nie ma zadnej korozji,ladne 16 calowe polerowane kola,lekko ściemnione szyby i nisko stoi...razem to sumujac daje nie zly efekt.silnik jest po remoncie acz kolewiek chodzi bardzo dobrze.nie wiem dlaczego chce zmieniac na 2.5 24V bo z e36 2.5 24V na 400M idzie prawie łeb w łeb...on sam moze porobic taka kosmetyke w aucie ale silnika wydaje mi sie ze sam nie bedzie przekladal...napalony jest strasznie w miare rozwoju pracy bede pisal posty i was informowal o przebiegu pracy i jego dobrych lul zlych skutkach.3majmy kcikuki zeby sie mu powiodło :wink:

One heart,one beat

Moja E32 735i

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
no i sie udało.teraz juz jest 525i vanos:) wiekszych problemów nie bylo.nie całe dwa dni i samochód juz ma zmieniony silnik i porsza sie po drodze.nie mialem przyjemnosci jezdzic ale kolega twierdzi ze warto bylo bo roznica jest zasadnicza...

One heart,one beat

Moja E32 735i