Skocz do zawartości

Sprowadzenie auta z Niemiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mieszkam od lutego w Niemczech kupilem tu BMW E36 ´94 i bede tu do konca roku, potem chce wrocic i zabrac bryke do Polski ale nie mam umowy ( jak kupowalem to nie sporzadzilem) moze ktos wie jak wyglada sprawa rejestracji w Polsce w takim przypadku?
Opublikowano
jak chcesz zarejestrowac cos co nie nalezy formalnie do ciebie ? proponuje odnalezienie wlasciciela i spozadzenie umowy kupna sprzedazy. w innym razie nie ma mowy rejestracji
Opublikowano
Czyli prawnie nie jestes wlascicielem pojazdu? -poprzedni wlasciel moze oskarżyć Cie o kradzież...Dostaniesz Misia i juz nie pojedziesz do Reichu :mrgreen: :mrgreen:.... Chyba ze to jakas rodzina ? ale bez umowy kupna (rownoznaczne z dowodem zakupu) nie mozesz w Polsce zarejestrować pojazduu....Nawet gdybybyl prezentem musisz mieć jakiś kwit ze to twoje :duh:

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Sprzedać ci moje BMW? Też umowy nie spiszemy :lol: Jeżeli kupno samochodu było na jakiejś innej zasadzie i w Niemczech prawnie jest twoje, to je tam zarejestruj - potem przyjeżdżając do Polski można przerejestrować. Choć tak naprawdę nie mam zielonego pojęcia jak można kupić samochód bez umowy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W Niemczech nie robią takich ceregieli jak u nas. Kto ma dowód ten jest właścicielem. Tak samo jak wyrabiasz blachy w urzędzie Niemieckim po zakupie - nie wymagają żadnej umowy.
Opublikowano

Tak czytam te wypowiedzi i widze ze sami fachowcy sie wypowiadaja. Jak napisal DRAY na zachodzie ludzie sobie ufaja i nie robia problemow. Ja osobiscie kupowalem auta od turkow i marokanczykow (tych jest w niemczech najwiecej) i za kazdym razem pisalem umowe w drodze do polski z kwota 50E i nie bylo zadnych problemow. Jesli jestes pewien ze ta osoba nie wywali cie w kosmos to nie ma obaw mozesz sobie taka umowe sam sporzadzic i poddpisac ja jako Helmut Heinz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich fachowcow :cool2: ja jesli sie nie znam to sie nie wypowiadam zeby kogos w blad nie wprowadzic, a polemizowac mozna na studiach :mrgreen:

Opublikowano
ludzie sobie ufaja i nie robia problemow.

Zaufanie zaufaniem :) - moglbym takie coś zrobić w wiosce w ktorej mieszka 1000 osob....I wiem ze gosc nie wywinie numeru....Takie czasu nadeszly ze obojetnie co sie robi trzeba miec kwit...Nawet wchodzac do supermarketu BIEDRONKA z siatka w ktorej mam chleb z innego sklepu lepiej mieć paragon :).......Skoro polak polakowi potrafi podkladać świnie dlaczego obcokrajowiec mialby tka nie zrobic....

Tutaj też chodzi o kwestie tego....ze jesli by sie okazalo ze ten samochod jest kradziony jestes pierwsza osoba podejrzana :) i raczej sienie wytlumaczysz....czyms w stylu - pani ja go qpilem.... a od kogo ? ma pan umowe?

Pozdrawiam

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

Tutaj też chodzi o kwestie tego....ze jesli by sie okazalo ze ten samochod jest kradziony jestes pierwsza osoba podejrzana :) i raczej sienie wytlumaczysz....czyms w stylu - pani ja go qpilem.... a od kogo ? ma pan umowe?

co racja to racja...texty pisane patykiem na wodzie u nas sie nieprzyjma

...mimo staran otoczenia nie udało mu sie zmadrzec...BMW

http://allegro.pl/show_item.php?item=641252496

http://img.userbars.pl/80/15963.png

Opublikowano
Witam mieszkam od lutego w Niemczech kupilem tu BMW E36 ´94 i bede tu do konca roku, potem chce wrocic i zabrac bryke do Polski ale nie mam umowy ( jak kupowalem to nie sporzadzilem) moze ktos wie jak wyglada sprawa rejestracji w Polsce w takim przypadku?

Tak jak padło wcześniej - Niemcy nie bawią się w umowy kupna sprzedaży. Mówiąc szczerze mają to kompletnie w dupie i Ty również powinieneś. Wpisz jakieś trefne dane w umowę. Wpisz jakąś niską cenę (tylko bez przesady że 1 Euro :twisted2: ) i poproś kumpla żeby machnął aryjski podpis. Nikt nie sprawdzi w Polsce takich rzeczy... Spradzone na własnej skórze. A pomysły, żeby odszukać poprzedniego właściciela i torturować go o kawałek makulatury? :lol: :duh: :mad2:

Opublikowano
Moze napisalem malo dokladnie, kupilem tu auto i tutaj mam je zarejestrowane i chce je zabrac do Polski iale nie mam umowy wiec co najlepiej zrobic??
Opublikowano
jak kupiles auto to masz 7 dni na oplacenie skarbowki, czyjak to jest???a jak jest jesli tam auto pierw zarejestrowales zo dokladnie nie powiem,jwsli masz kogos w polsce z rodziny to najlepiej niech sie dowie w uzedzie rejestracj o twoim przypadku i bedziesz wiedzial dokladnie. :D

MY NAME IS, KRZYSIU JEZYNA ZE SZCZECINA :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=60823 ZOBACZ TO!!

http://img261.imageshack.us/img261/6339/logorot125ee4.jpg

Opublikowano
drogi kolego to malo turkow znasz zawsze sa cwaniaki ,byles w essen na automarktcie.tam jest ich najwiecej

Nie interesuje mnie Essen i inne spedy. Chcialem koledze dac do zrozumienia ze nie powinien miec zadnych problemow z wypisana wczesniej na kolanie umowa. Aha dodam jeszcze ze turcy przewaznie wylapuja frajerow :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No i nie radze chodzic po urzedach i sie pytac bo to sie nie oplaci, czekanie, placenie, jezdzenie i dzwonienie itp. Mowie umowa na predko napisana ktos tam niech podpisze i wszystko. Zawsze mozesz podjechac do psow i moga sprawdzic auto bo jest juz testowany system szenge-bezpieczna europa :mad2: