Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy BMW potrafią zmieniać kąt zapłonu, na podstawie wskazań z czujnika spalania stukowego?, bo jeśli tak to można wlać paliwo 98 oktanowe i będzie to skutkowało wzrostem mocy i zmniejszeniem spalania, proszę o sugestie, pozdr.

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano
Pewnie, że mogą i to prawie wszystkie - przynajmniej począwszy od E32/34/36 ... w starszych to już różnie ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
No dobrze a jak to ma się do LPG bo przynajmniej w R6 komputer i pomiar spalania stukowego nie sprawdza się :roll: Gdzie w skutek tego przy 3000-3500 występuje spalanie stukowe
Opublikowano

:think: choć zacząłem sie zastanawiać, czy w M20 i M30 też :? ...

Na pewno we wszyskich "nie kopułkowych".

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
No dobrze a jak to ma się do LPG bo przynajmniej w R6 komputer i pomiar spalania stukowego nie sprawdza się :roll: Gdzie w skutek tego przy 3000-3500 występuje spalanie stukowe
To już nie wiem, ale przy gazie spalanie stukowe ?! - LPG ma wyskie LO i ciężko jest to "uzyskać", jak to stwierdzasz, ze to akurat spalanie stukowe tym bardziej przy takich względnie wysokich obrotach, a nie np. zawory, wydech itp. ...

Stronka

Opublikowano

No widzisz bo ja jestem bardzo dociekliwy i jak mi coś nie gra to tak długo będe szukał aż znajde przyczyne czy usterkę i bez względu na koszty czy czas :wink: I tak na 95pb bez zarzutu ,98 jak cie moge ,a na 99 power niesamowity ale motor jakby głośniejszy .

To na tyle benzynki i zaworów na cacy wyrególowanych :wink:

Na LPG sprawa ma się inaczej silnik pracuje bez zarzutu lecz przy wyższych obrotach występuje spalanie stukowe i wyraźnie to słychać .

Opublikowano
Jest prawie nie możliwe uzyskac spalanie stukowe na LPG. W kopułkowych zapłonach wyprzedza się nawet o 10st zapłon do LPG aby zniwelować spadek mocy i spalanie stukowe nie występuje. Poza tym nawet samochód z lat 70 w pewnym stopniu rozpozna lepsze paliwo (pod warunkiem że stan tech silnika jest ok) każdy aparat zapłonowy ma wyprzedzenie zapłonu za pośrednictwem podciśnienia w kolektorze ssącym, jeśli zastosujemy lepsze paliwo to podciśnienie w kolektoże wzrasta z powodu większej sprawności zasysania, a co za tym idzie zapłon zostanie mocniej wyprzedzony.To tyle teorii, w praktyce jest to nie do odczucia ponieważ zapłon zostanie wypszedzony o 1-2 st.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
No cóż trudno mi powiedzieć jak się zachowuje komputer, czujniki spalania stukowego itd. przy zasilaniu gazem - coś musi być u Ciebie nie tak, bo nie słyszałem, zeby ktoś się skarżył na spalanie stukowe przy zasilaniu gazem, a na forum trochę takowych jest osób - chyba, że się kamuflują ;-) Nadal wydaje mi się nieco dziwne, aby to było spalanie stukowe ... - gaz ma LO w okolicach 110. Ciekawe też, że masz takie wielkie różnice na różnych paliwach (Pb 95.98.99) jak 95% użytkowników nie widzi żadnej różnicy ... ;-), ale to inna bajka i ... inny wątek ...

Stronka

Opublikowano
Jak to nie do odczucia . Twierdzisz że zmyślam . :evil: Przyjedź albo ja przyjade do Ciebie i wtedy pogadamy i posłuchamy jaka jest różnica. Jestem gotów postawić na to wszystkie pieniądze :)
Opublikowano

Hmm tu mnie zaciekawileś muszę obsłuchać mój motor w końcu mam to samo co Ty. Jak wogóle objawia się to spalanie stukowe ?

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Musisz się wsłuchać dokładnie w prace zaworów . Tak będzie najprościej .

Zacznij od długich przerw na każdym biegu . (wszystko na LPG) a potem przejdź na benzinum 95 oktanów i zobaczysz różnice :wink: Oczywiście nic na szybkiego bo co niektórzy nie potrafią odróżnić pracy silnika od motopompy strażackiej :lol:

Czekam na relacje .

Opublikowano
Myślę,że na gazie może występować spalanie stukowe,ponieważ komputer nie ma możliwości regulacji mieszanki paliwowo-powietrznej.