Skocz do zawartości

Problem z obrotomierzem e30 2.4td!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moze wy koledzy bedziecie wiedziec co jest grane kupilem e30 2.4td z niesprawnym obrotomierzem postanowilem kupic nowe zegary i nadal nie dziala!!! Nie wiem juz co robic moze wy macie jakies pomysly? Z gory dzieki!!!!! :(

Opublikowano
Ja też kupiłem 324 tylko diesel i występuje ten sam problem, nie kupiłem nowych zegarów.Będę cos grzebać sprawdziłem bezpieczniki i kostki i nic. On czasami działa, ale nawet wtedy nie pokazuje rzeczywistej wartości. Jak cos zrobię to dam znać.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ten sam problem. rozebrałem wszystko, sprawdzilem i nic nadal nie dziala. czasem sie podrywa po czym znow zdycha. jesli ktos ma pomysl porsze o info na ten temat.
Opublikowano

Miałem taką sytuacje w E28 535i że często obr, mi nie chodził.

Pomogła wymiana akumulatorków w zegarach.

Dwie baterie akumilatorowe załatwiły sprawe?

titto

rekin jest mój... po 10 latach ponownie :)
  • 1 rok później...
Opublikowano
A czy przyspiesza normalnie?? Masz jakieś porównanie do "zdrowego" 2.4 td ?? Jeśli z niedziałającym obrotomierzem auto jest zmulone to bankowo wina jednej z tzw. jednostek DDE. Znajduje się toto nad schowkiem pasażera (pod plastikiem). Jeden jest większy (ten niżej) i to zazwyczaj on pada. Jeśli dobrze pamiętam, to psuje się tam przekaźnik kwarcowy i naprawa kosztuje często więcej niż takowy "komputer" z odzysku. Do niego trafia sygnał o obrotach i oprócz tego że wysyła sygnał do obrotomierza, to steruje też mieszanką. Kiedy padnie, auto jest zmulone bo dostaje niewłaściwą mieszankę. U mnie przy okazji przestawał też działać ekonomizer. Na początku przestawało wszystko działać na chwilę, później już padło na amen. Jeśli masz kogoś znajomego kto ma auto z tym samym silnikiem (może być też E34) poproś go o podpięcie jego komputera do twojego auta. Jeśli zadziała, masz winowajcę :D
Opublikowano
Sam miałem problem z moim 324D z obrotomierzem i winowajcą był czujnik przy rozruszniku. Sprawdź ten czujnik. Pozdro.