Skocz do zawartości

Td, plamy ropy na ziemi z okolic silnika - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Zauwazylem juz drugi raz jak auto stalo na podjezdzie ( pod skosem w dol) plame ropy na ziemi, prawdopodobnie z okolic silnika gdzies sie musiala wysaczyc. Sprawdzalem i nigdzie indziej nie cieknie, ani z z pod filtra paliwa ani nic wszystko na odcinku az do pompy wtryskowej suchutkie, nawet popa suchutka ale to tylko widzialem od gory silnika. Auto jak stoi na prostym to nic nie zostawia zadnych plam, moze dlatego ze jest oslona silnika od spodu ale jak juz wjade na podjazd i ostawie auto pod skosem w dol/przod to zostawia plamy.

Skad to moze wyciekac i jak to naprawic ? :?:

Jakie moga byc objawy jak wycieka paliwo? :?:

Prosze pilnie o pomoc.

Opublikowano

Witam

Zobacz dokładnie okolice pompy (miedzy pompą a korpusem silnika)

Tam jest taka metalowa zatyczka w kształcie jaja pod nią jest oring.

Miałem podobny objaw .Najpierw pocenie się ropy nie wiadomo skąd.

Dopiero jak zaczęło kapac zlokalizowałem wyciek. Po wymianie

owych uszczelek wszystko ładnie pieknie :mrgreen:

Powodzenia!

E34 524 TD Było 528i obecnie
Opublikowano
Jak gubi Ci paliwo to możesz mieć problemy z odpalaniem na zimnym, tzn układ będzie się zapowietrzać. Sprawdziłeś dokładnie wtryski i przewody oraz ich połączenia w okolicy filtra?

Witam jeslei chodzi o wtryskiwacze wchodzace do slnika i przewody od nich wychodzace z pompy to jest ok,

przewod ktory dochodzi do filtra i wychodzi z niego az do pompy tez jest ok.

objawy sa takie ze auto nieraz gasnie jak wcisne sprzeglo i od zasu do czasu zabuja silnikiem ze czuc na budzie...

Jeleli chodzi o ta zatyczke co jest oring to nie sprawdzalem tego, jutro w pracy sprawde jak podniose auto bo ciezko cos dojzec z gory silnika,....

:mrgreen:

Opublikowano
więcej widać z góry , jak silnik jeszcze pracuje ale już czasami się zapowietrza to posprawdzaj te małe wężyki przelewowe na wtryskach i zaślepkę na ostatnim wtrysku
Opublikowano
Witaj.Miałem kłopot z cieknącą pompą oczywiscie nic nie bylo widac tylko plama pod silnikiem ale też nie bezpośrednio pod pompą tylko troche w strone tyłu samochodu.Dopiero jak wsadziłem ręke głęboko pod pompę to paluchami wyczułem jak sie sączy po bloku.Ciekło z głowiczki.Ale i tak dałem cała pompe do uszczelnienia dla swiętego spokoju.Pozdrawiam
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Na 99% cieknie pompa wtryskowa naprawa z demontażem i montażem ok. 500zł.