Skocz do zawartości

Jak ściągnąć tylnią piaste ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanko czy ktoś wie jak można samemu ściągnąć tylnią piaste. Czy tam na pieście jest jakieś ukryte zabespieczenie.
Opublikowano
Pare dni temu wymienialem lozysko w tylnym kole w e46.Troche skomplikowane ale da sie zrobic.Musialem zdjac caly wachacz i wybic piaste z lozyskiem.Jest jeden pierscien zabezpieczajacy.Pisze o e46,ale podejrzewam ze w twoim jest podobnie.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Tak jak kolega pisze można ściągnąć cały wachacz,lecz prościej jest odkręcić i wyjąc półośkę i od tyłu wybić piastę.Mam e 36 i wymienialem juz lozyska z tylu
Opublikowano
oczywiście półośke należy wyjąć ale wcale nie trzeba wybijać piasty od środka wystarczy ściągacz lub śróby od koła i podłożyć jakiś młotek i wkręcając śróby ładnie wychodzi piasta i bez żadnego wysiłku typu walenie młotem ... tak samo później schodzi łożysko po ściągnięciu zabezpieczenia w postaci pierścienia w obu modelach E36 i E46 ale ściąganie wachacza to moim zdaniem głupota bo odrazu do ustawienia jest zbiezność tylniej osi którą równiez można uszkodzić wybijając młotem piastę i łożysko....
Opublikowano
  • Autor
Witam wcale nie tak łatwo tak się zapiekło że umarł w butach.
Opublikowano
pójdzie pójdzie pryśnij jakimś WD 40 albo polej płynem hamulcowym i cierpliwości jak dobrze pomyślisz to pójdzie bez problemu i nie trzeba młotka używac
Opublikowano
Tak jak kolega pisze można ściągnąć cały wachacz,lecz prościej jest odkręcić i wyjąc półośkę i od tyłu wybić piastę.Mam e 36 i wymienialem juz lozyska z tylu

Tak z ciekawosci-przy jakim przebiegu wymieniales te łozyska?Bo chyba i mnie to czeka.Pozdro!