Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie ostatnio pojawiło mi się dość dziwne rzeczy przy zimnym silniku strasznie mi dymi z rury wydechowej napewno nie na kolor niebieski a gdy się silnik nagrzeje to już niema dymienia?????? Czy to zjawisko jest normalne w E46 D?????
Opublikowano
witam mam pytanie ostatnio pojawiło mi się dość dziwne rzeczy przy zimnym silniku strasznie mi dymi z rury wydechowej napewno nie na kolor niebieski a gdy się silnik nagrzeje to już niema dymienia?????? Czy to zjawisko jest normalne w E46 D?????

Slyszales o zasadzie aby na zimnym silniku nie szalec ?

Jak nie szalejesz i nie krecisz za mocno to moze byc inny problem. U mnie dymienia nie ma a staram sie na zimnym nie krecic powyzej 2,5tys.

Polecam odwiedzic mechanika ;)

Opublikowano
wiem otym że na zimnym silniku się nie świróje zapalam go idę wypić kawkę i dopiero jadę i taksamo nie wyłanczam odrazu chwile chodzi na wolnych obrotach a tyrbinę to niedawno robiłem bo mi już poszła jakieś dwa miechy temu
Opublikowano
wiem otym że na zimnym silniku się nie świróje zapalam go idę wypić kawkę i dopiero jadę

Tragedia chłopie, rozgrzewanie silnika na postoju to nie mniejsza szkoda dla silnika niż pałowanie zaraz po uruchomieniu ! Silnik osiąga swoją optymalną temperaturę pracy dopiero po rozgrzaniu, im krócej pracuje na zimno tym lepiej. Po uruchomieniu należy odczekać tylko kilkanaście sekund aż olej dotrze wszędzie gdzie powinien i potem od razu jazda, oczywiście umiarkowana do czasu rozgrzania się. W trakcie jazdy zdrowy silnik rozgrzeje się w kilka minut, na postoju zajmie mu to dużo dużo więcej i ten czas jest dla niego katorgą.