Skocz do zawartości

Rozrusznik.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Możecie mi powiedzieć jak wygląda sprawa wymontowania rozrusznika w e39 TDS .Jest dużo zabawy ,potrzebny jest torx czy te śruby sie odkręca zwykłym kluczem.Chce wymienić sobie szczotki i sprawdzić tulejki. Ostatnio zauważyłem ,że słabiej kręci :( (aku nowy i ładowanie sprawdzone) a sprawny rozrusznik w automacie to podstawa .Czy poza ASO można gdzieś kupić taki zestaw naprawczy i ewentualnie jaki to jest koszt .Na rysunki widziałem ze ten szczotko-trzymacz jest wyposażony w 4 szczotki .Pozdrawiam.
Opublikowano
można kupić w sklepie a klucze były u mnie normalne tylko do jednej dojdziesz z kanału
Opublikowano
Tak normalne klucze.Jak nie masz kanalu to podnies z przodu,odkrec oslone-troche gimnastyki i go masz.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
  • Autor

Po wstepnym rozpoznaniu wyszła lipa.Rozrusznik jest przykręcony na śrube która ma łeb ja klucz torxowy :( wiec klasycznym torxem nie odkrece.Pytałem sie w ASO nie posiadaja żadnych elemantów do rozrusznika ,dzwonilem też do sklepu i nie maja.Powiedzieli że jak maja do naprawy rozrusznik to go oddają do warsztatu ,który sie w tym specjalizuje.Dajan w jakim sklepie kupiłeś te szczotki i trzeba było je lutować czy są odrazu w zestewie szczotko-trzymacza i jakie to byly koszty.

Jest też wersja oddania fury do warsztatu gdzie robia rozruszniki tylko mi zależy na czasie a tam marudza ze nie maja czasu.Pozdrawiam

Opublikowano
ja już tego nie robiłem , robił to mój następca szczotki kupił w sklepie w chorzowie ale coś w krótkim czasie padło i wymienił cały rozrusznik na giełdzie u goście co je regeneruje , a przy wymianie zaproponowanu mu jakiś inny typ który pasuje ale kręci prędzej to łatwiej zapalać