Skocz do zawartości

Czujnik temperatury silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć.Od razu startuje z pytaniem.Czy istnieje takie cos jak w temacie w m40 i czy moze to miec jakis związek z falującymi obrotami na zimnym silniku?Byłem ostatnio u mechanika który mówił ze taki czujnik istnieje i steruje on dawką powietrza lub paliwa.Co o tym myślicie?
Opublikowano
Czy istnieje takie cos jak w temacie w m40 i czy moze to miec jakis związek z falującymi obrotami na zimnym silniku?.Co o tym myślicie?

Tak, czujnik temp. silnika do sterownika. Ma wpływ ma falowanie silnika na wolnych obrotach może być utrudniony rozruch w danym zakresie temp. np. w moim przypadku gdy temp zewnętrzna wynosiła ok 4-7 st.C trzeba było troszkę pokręcić żeby zagadał :wink:

Co do falowania obrotów na forum znajdziesz dużo porad :cool2:

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
O właśnie taki mam objaw.Ciezko kreci:/Gdzie moge znaleźć ten czujnik w silniku?Jak go sprawdzić i ile ewentualnie kosztuje?
Opublikowano

witam

zeby go sprawdzic masz dwa wyjscia:

1. zmierzyc jego opór przy różnych tmp i porównać z wartościami fabrycznymi ( o ile masz miernik i troszke sie na tym znasz )

2. podłączenie do kompa i sprawdzenie jak sie zachowuje i czy tmp jaką podaje jest taka jak silnika

pozdrawiam

:D

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
WITAM.NIE CHCIAŁEM ZAKŁADAĆ NOWEGO TEMATU CHOĆ SPRAWA JEST DLA MNIE BARDZO PILNA.PONAWIAM NATOMIAST MOJE PYTANIE Z TEGO POSTU.GDZIE DO CHOLREY JASNEJ ZA PRZEPROSZENIEM :D ZNAJDUJE SIE CZUJNIK TEMPERATURY W M40 1,8.JESLI TO MOZLIWE PROSZE O JAK NAJDOKŁADNIESZY OPIS.Z GORY WIELKIE DZIEKI
Opublikowano

W moim aucie jest w termostacie

Czy u Ciebie tam jest możesz sprawdzić w ETK

Jak nie znasz angielskiego to podaję "ścieżkę":

ENGINE - ENGINE COOLING - ENGINE COOLANT TEMP SENSOR (czujnik)

Ja go w ten sposób zlokalizowałem

Opublikowano

Tak a numer części to 1262 17 47 281

wklep go do ETK z przydatnych linków - zobaczysz na obrazku i łatwiej będzie znaleść Ci go w samochodzie

pozdrawiam