Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

posiadam 318 i które sobie rozbiłem :( i w zwiazku z tym planuje zakup 325i

moje pytanie jest skierowane do użytkowników E36 z silnikiem 2.5L

ile wam pala i jakie sa wasze spostrzeżenia na ten temat

moja przy spokojnej jezdzie(tzn. jazda w rządku nie wyprzedzajac innych) wynosiła 8.0l na 100km

przy żwawszej jezdzie autko paliło 9.0l na 100km 95 paliwo orlen

przy zmianie stacji na inną paliwo 98 ale w cenie promocyjnej bo to nowo twarta stacja paliwa autko paliło 10 l na 100 km (98 na tej stacji było w takiej cenie jak 95 na poprzedniej) miałem wrazenie że autko nieznacznie lepiej sie wkrecało

po powrocie na poprzednią stacje bezynową (95)zuzycie paliwa wróciło do poziomu 9l na 100 km

autko nie ma instalacji gazowej

raczej nie było błędów pomiaru bo tankowałem kilkakrotnie do pełna na jedej stacji

Jakie sa wasze wyniki ?

najbardziej mnie interesuje 325 i silnik M50

jakies spostrzezenia na temat 325 również mile widziane

:D

Pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

Gwożdziu a sprawdzałeś jak zatankujesz do pełna na stacji XxX z 98 za cenę 95 i pojeżdzisz a potem zatankuj na tamtej z 95 gdzie ci pali 9 l i odwrotnie.

Ja kiedyś pomogłem kolesiowi w Fiacie CC 700 bo mu się paliwko skończyło zabrałem go na pierwszą stację. Facet miał butelkę po napoju 1,5 l (standardowa z plastiku) i nalał 1,8 l wg. wskazań dystrybutora (stacja PREEM) gdy poszłem z facetem "zdenerwowany" :wink: swpytać czemu to tak? (bo jak wiadomo napoju jest prawie po sam korek i producent twierdzi że jest tam 1,5l a napewno nie leje dużo więcej, jak nie mniej) to nam odpowiedział że do plastiku lać nie wolno (racja) i że jak tak wolno lejemy to może żle pokazywać (nieprawda - kolega który pracował na orlenie(duża baza przelewowa paliw w Rybniku-Kamieniu) powiedział mi (a nie mam powodu mu nie wieżyć) że więcej się leje jak leje się wolno)

ale się rozpisałem a to jeszcze nie połowa

Pozdrawiam

Opublikowano

....że jak tak wolno lejemy to może żle pokazywać

(nieprawda - .... że więcej się leje jak leje się wolno)

ale się rozpisałem a to jeszcze nie połowa

Pozdrawiam

Jeszcze nie 1/2 a ja już sie zgubiłem.. :(

piszesz, że :

jak wolno lejesz => źle pokazuje (a w domyśle WIĘCEJ wychodzi na wskazaniu)

a także

jak wolno lejesz => więcej się leje... (ale na liczniku czy do baku??)

Jak to jest...

mam teraz tankować 20 min i "zarobię" 0,5 litra :)

czy może tankować 30sek i jak odbije to się nie bawić bo wtedy stacja "oszukuje" i dokłada mi 0,5 litra które nie wlatuje mi do baku :( ???

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

lej normalnie bo natakich ilościach to zysku prawie nie ma ale jak lejesz wolniej to więcej wchodzi do baku a mniej jest na dystrybutorze jest to spowodowane tym że jest większe ciśnienie bo pompa chodzi z taką samą prędkością. A mój post miał pokazać problem że nie zawsze litr na stacji to litr wiec jak wam auto pali na jednej stacji więcej taniego paliwa a na innej mniej drogiego to sami się zastanówcie dlaczego tak jest (moze ktoś się na was dorabia) a co się bardziej opłaca sami też możemy se policzyć.

Pozdrawiam :D

Opublikowano
jest tylko jedna rada na tych oszustow,jakies inne tablice chwilowo sobie przyczepic i tankowac do pelna po czym sobie odjechac :twisted:
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano

witam

hm a o tym nie pomyślałem może w tym coś jest

napewno sprawdze jak sobie znajde nastepne autko

narazie szukam ale ciężko o 325i przynajmniej w moich okolicach

dzieki i czekam na kolejne dane

pozdrawiam

Opublikowano

witam

moja w trasie pali jakies 9l a w miescie 12-14 ale to zalezy o jakej jezdzie mowimy. ja raczej gazu nie oszczedzam, zreszta kto kupuje auto z duzym silnikiem to nie zamieza sie nim delikatnie turlac :lol:

pozdrawiam

Opublikowano

Moja mala 325i Coupe pali okolo:

autostrada 140 - 160 km/h 10l/100

minimum przy 120 8,5 l/100

miasto 14- 16 l/100

max w miescie 18l /100

Oczywiscie benzynki, bo na razie ( z powodu cen paliwa) to niemoge uzbierac na dobra instalacje ;)

Ale jak znajde jakiegos fachowca co mi zalozy wtryski i zna sie BMkach.

Pozdrawiam

Mateusz

Opublikowano

witam

SERDECZNIE DZIEKUJE ZA INFO WASZE DANE W MIARĘ SIE POKRYWAJA

bo jak pytałem różnych ludzi to jedni szli max w dół bo jemu to mało pali a inni znajomi tych ludzi mówią " co ty przeciż mu pali 2 l więcej tylko tak mówi "

:D :D :D

pozdrawiam i dalej szukam 325i

:) :)