Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ;-))

kupiłem auto już ze wzmacniaczem philips ,model jakiś około dwa -trzy lata,ma cztery wyjscia z channel 1 i 2 sągłośniki

z trzy i cztery subwoffer

jest on podzielony na 1i2 i 3i 4

na obu kanałach są regulacje jakieś filtry

to sie da słyszeć

natomiast są podane częstotliwości 60,80,100,120 khz

mam głosniki magnat 150 wat i subwofer 150 wat,ponadto są jakieś zakresy w voltach 03,1,2 v

pytanie na jakie częśtotliwości ustawić głośniki i na jką subwowoofer

pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wielkim specem nie jestem ale postaram się choć trochę pomóc.

Sam zeszłego lata instalowałem wzmacniacz i trochę wertowałem różne fora i teraz podzielę się ta wiedzą.

Na początek filtry - HP na przednie głośniki, filtr LP dla suba. Teraz te częstotliwości - sub na 80Hz a głosniki z przodu na 100Hz.

Teraz trochę trzeba posłuchać regulując dokładniej częstotliwości. Poeksperymentować, dać 60Hz dla suba i 80Hz na przód. Jak przód nie będzie się wyrabiał to spowrotem na 100Hz.

Na koniec te wolty. To jest czułość wejść we wzmacniaczu. Reguluacja jest prosta. Na początek ustawiasz na minimum. Radio ustawiasz na 3/4 skali głośności. Teraz kręcisz tymi pokrętłami z woltami (oddzielnie dla suba i przodu) i będzie się robić coraz głosniej, kręcisz powolutku aż usłyszysz zniekształcenia, wtedy leciutko cofasz pokrętło i tak zostawiasz.

No i to tyle. Mam nadzieję, że chociaż troche pomogłem a jeśli ktoś widzi jakieś błędy to napewno mnie zaraz poprawi :-)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg