Skocz do zawartości

kilka pytan poczatkujacego - szyberdach/obc/lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich serdecznie ;)

jestem nowy i po ponad miesiacu czytania forum (kupilem autko pod koniec lipca) nadszedl czas aby sie zarejestrowac i uzyskac odpowiedzi na nurtujace mnie pytania (po wnikliwej lekturze jest ich zdecydowanie mniej niz na poczatku)

1. mam elektryczny szyberdach. guzik jest dwustopniowy. mocniejsze przycisniecie w jedna lub w druga strone przy zamknietym szybru powoduje jego otworzenie bez koniecznosci trzymania przycisku. czy powinno byc tak samo dla zamykania? bo u mnie niestety, aby zamknac trzeba przycisk trzymac do samego konca. oprocz tego szyberdach otwiera sie normalnie dla 'uchylania', natomiast przy automatycznym otwieraniu (wtedy gdy dach chowa sie w podsufitke) zatrzymuje sie tak jakby 10cm przed koncem. moge docisnac drugi raz wtedy dopiero jedzie do konca. czy to normalne?

2. wiem ze w compactach tez zdarzaly sie obc. dowiedzialem sie tego z forum. mam prosbe o fotke kogos z posiadaczy takowego na ktorym widac jaki to rodzaj i w ktorym miejscu jest umieszczony (moze tez krotki opis, co potrafi obc w compactie, jesli byl tylko jeden rodzaj)

3. przymierzam sie do instalacji gazowej (oczywiscie sekwencja). po dlugim czytaniu forum zdecydowalem sie na brc. pytanie to posiadaczy sekwencji, jaka temperature silnika/cieczy chlodzacej uwazacie za dostateczna, aby zalaczyc sie mogla instalacja lpg?

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1. mam elektryczny szyberdach. guzik jest dwustopniowy. mocniejsze przycisniecie w jedna lub w druga strone przy zamknietym szybru powoduje jego otworzenie bez koniecznosci trzymania przycisku. czy powinno byc tak samo dla zamykania?

bo u mnie niestety, aby zamknac trzeba przycisk trzymac do samego konca.

Wg mnie tak bo u mnie jest tak samo, znaczy trzeba przycisk trzymac do samego konca.

Oprocz tego szyberdach otwiera sie normalnie dla 'uchylania', natomiast przy automatycznym otwieraniu (wtedy gdy dach chowa sie w podsufitke) zatrzymuje sie tak jakby 10cm przed koncem. moge docisnac drugi raz wtedy dopiero jedzie do konca. czy to normalne?

Wg. powinien płynnie się schować

RWD Rulez!
Opublikowano

Co do szyberdachu u mnie dziala pod naciskiem w obie strony (albo nie umiem zrobic by otwieral sie automatycznie albo cos jest nie tak) i takze mam stopniowanie czyli otwiera sie tak 3/4 a potem dalej...

Co do instalacji to zastanowilbym sie na sensem sekwencji z racji kosztow. Jesli silnik jest mniejszej pojemnosci to uwazam ze 2 generacja starczy. Sam mam 2 generacje w 1,6 i jezdzi poprawnie, kulturalnie bez strzalow a jak krecic 3,5- 4 tysiecy i wiecej to nawet do przodu wyrwie dosc przyjemnie :) W razie czego mozna pomyslec o blosie ale o tym nic nie wiem wiecej a chcialbym bo zastanawiam sie czy nie zamontowac tego patentu jesli mialoby to przyniesc jakies wyczuwalne korzysci...

Opublikowano
ja juz sie zdecydowalem. dobra 2 generacja to pewnie prawie 2k zl. robie w sumie sporo kilometrow wiec bardzo szybko zwroci mi sie instalacja rowniez za 3k zl. a wolalbym zeby byla bezawaryjna i zdrowa dla silnika :)