Skocz do zawartości

podwojne szyby - po co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam jakies podwojne szyby w aucie, jakby klejone z dwoch plus jakies wypelnienie w srodku. co daja takie szyby? w instrukcji nic nie pisze na ten temat. czasem na allegro widze opisy: szyby pancerne, szyby atermiczne, szyby fotochromowe, szyby dzwiekoszczelne... jakie w koncu sa te szyby?

na dodatek maja jakis ciemny pasek wokol obwodu. widzialem kiedys cos takiego w mercedesie klasy s - on tez mial jakies grubsze te szyby.

Opublikowano
mam jakies podwojne szyby w aucie, jakby klejone z dwoch plus jakies wypelnienie w srodku. co daja takie szyby? w instrukcji nic nie pisze na ten temat. czasem na allegro widze opisy: szyby pancerne, szyby atermiczne, szyby fotochromowe, szyby dzwiekoszczelne... jakie w koncu sa te szyby?

na dodatek maja jakis ciemny pasek wokol obwodu. widzialem kiedys cos takiego w mercedesie klasy s - on tez mial jakies grubsze te szyby.

prawidłowa nazwa to szyby atermiczne, teoretycznie nie parują nie wiem jak to jest w praktyce, teoretycznie jest troszkę ciszej w środku, rozwalić taką szybę też trudniej; ładniej też to wygląda ;-) Ogólnie mając wybór między zwykłymi a takimi wybrałbym właśnie takie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wypełnione są jakimś gazem (jak się mylę to mnie poprawcie) i podobno też, samochód wolniej się nagrzewa od słońca dzięki nim.
Opublikowano

Piszecie tylko pół prawdy, Szanowni Panowie, gdyż w E38 montowano kilka rodzajów szyb, w tym dwa o takiej samej grubości, jednak inaczej zbudowane. Pierwszy typ nazywał się Doppelverglasung i był zbudowany z dwóch cienkich szyb rozdzielonych warstwą gazu. Za komplet takich szyb pierwszy właściciel musiał dopłacić coś około 800 marek. Drugi typ nazywał się Schuetzverglasung i składał się z dwóch grubszych szyb połączonych folią antywłamaniową. I to ta folia czasami powoduje nieprzyjemny dla oka efekt widocznych w rogach białych przebarwień. Za taki komplet szyb pierwszy właściciel musiał dopłacić prawie 3500 marek. Oba typy miały być atermiczne i nie powodować pocenia. Ja mam u siebie ten drugi rodzaj i mogę potwierdzić, że prawie się nie pocą...

Pozdrawiam

PS. Za typowe szyby pancerne, które były grubości kilku centymetrów, nie otwierały się z tyłu, a z przodu można je było uchylić tylko na kilka centymetrów, pierwszy właściciel musiał zapłacić ponad 10000 marek