Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam e36 318is '94. Na panelu licznika swieci sie kontrolka INSPECTION, rozumiem ze oznacza to potrzebe wymiany oleju hamulcowego , zgadza sie? Takze zastanawiam sie jaki plyn zastosowac , oraz ile musze go zakupic. POZDRO []\/[] :idea:
Opublikowano
jak masz rajdowe zacięcie i ostro hamujesz to polecam dot 5.1 ma wyższą temperaturę wrzenia. koszt ok 16zł za butelkę(500ml), potrzebne będą 2 butelki (litr) ponieważ układ abs wymaga dokładnego przepłukania poza tym jest tez wysprzęglik :)
zdjęcia mojej beemy ---->nowe foty !!!http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=61477
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Na panelu licznika swieci sie kontrolka INSPECTION, rozumiem ze oznacza to potrzebe wymiany oleju hamulcowego , zgadza sie?

Nie. Płyn hamulcowy powinieneś wymienić zaraz po zakupie auta. Inspection oznacza że powinieneś zrobić ogólny przeglą auta w servisie.

Aby skasować ten napis trzeba skasoać inspekcję. Zewrzeć odpowiednie zwory w gnieździe diagnostycznym.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
dolacze sie,ktore zwory trzeba zewrzec zeby skasowac inspekcje,boz znalazlem tu posta z calym objasnieniem krok po kroku tylko niestety schemat gniazda z zaznaczonymi zworami sie nei otwiera nie wiedziec czemu :(
Opublikowano
czytalem na forum ze odpowietrzenie ukladu hamulcowego wyposazonego w abs to nie taka latwa sprawa, jak to sie ma do rzeczywistosci?

czy ten plyn jest rzeczywiscie lepszy niz dot?

http://moto.allegro.pl/item260770094_plyn_hamulcowy_ate_sl_6_dot4_classe_6_1_litr.html

O ile dobrze pamiętam jak czytałem o odpowietrzaniu układu hamulcowego....to z ABS`em robi sie dokładnie tak samo jak normalny z tym żę na włączonym zapłonie (nie zapalonym silniku!)

Ale jeżeli sie myle to prosze mnie poprawić drodzy koledzy :)

Pozrdawiam :cool2:

Opublikowano

przeczytalem w poradach dotyczacych kupna BMW, ze tzreba uwazac, po wymianie plyny hamulcowego, na wycieki z pompy ukladu hamulcowego.

Przyczyną są stare uszczelki, ktore często nie wytrzymują zetknięcia z nowym płynem hamucowym.

A wymienić trzeba poniewaz od zasyfionego plynu uszkodzeniu moze ulec moduł ABS-u.

Opublikowano
przeczytalem w poradach dotyczacych kupna BMW, ze tzreba uwazac, po wymianie plyny hamulcowego, na wycieki z pompy ukladu hamulcowego.

Przyczyną są stare uszczelki, ktore często nie wytrzymują zetknięcia z nowym płynem hamucowym.

A wymienić trzeba poniewaz od zasyfionego plynu uszkodzeniu moze ulec moduł ABS-u.

wycieki mogą sie pojawić jeśli płyn nie był bardzo długo zmieniany, to tak jak z zakamienionym czajnikiem elektrycznym, jeśli o niego dbamy i regularnie czyścimy to nic sie nie dzieje, ale jeśli go zapuścimy a potem potraktujemy octem to czajnik sie rozszczelnienia ponieważ w miejscach uszczelnienia pojawił sie kamień który rospuscilismy octem xD. przykład dziwny ale adekwatny ;) płyn należy zmieniać przynajmniej raz w roku. ja bym bardziej bał sie o pozacierane tłoczki niż uszkodzenia absa :P

Odpowietrza sie tak samo jak zwykły układ tylko trzeba sie dużo więcej napompować. można to bez problemowo zrobić samemu ( tylko trzeba sobie wziąć drugą osobę do pompowania :), ja to robie zawsze samemu bo nie mam zaufania do "fachowców")

reasumując do wymiany płynu są nap potrzebne:

-druga osoba

-klucz oczkowy 8 (koniecznie bo płaskim uszkodzimy odpowietrzniki)

-kawałek przewodu gumowego ( nie pamiętam już jakiej średnicy, ale taki aby ciasno wchodził na odpowietrznik

-litr płynu hamulcowego( w układ wchodzi ok pół litra ale lepiej go dobrze przepłukać :)

-lewarek ( lepiej z kanału bo nie trzeba kuł odkręcać :) )

zdjęcia mojej beemy ---->nowe foty !!!http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=61477
Opublikowano
moja rada:lepiej polecić wymiane płynu hamulcowego komuś kto ma o tym pojęcie nie koniecznie warsztat samochodowy ,bo hamulce to wasze bezpieczenstwo i złe odpowietrzenie to chyba nie trzeba mówić czym to grozi.
Opublikowano

W jaki sposób dokonać wymiany:

Zalecany płyn hamulcowy to DOT 4, a co do odpowietrzenia to najlepiej zrobić rurkę którą będziemy wymieniać płyn hamulcowy (najlepsza będzie przezroczysta i dosyć elastyczna, ma szczelnie dać się założyć na odpowietrznik)

1 - demontujemy zbiorniczek płynu hamulcowego po uprzednim jego opróżnieniu (najlepiej strzykawką), a następnie dokładnie go myjemy i suszymy do sucha

2 - montujemy go ponownie do pompy hamulcowej, podłączamy wszystkie przewody które zostały odłączone przy demontażu

3 - zalewamy nowy płyn po brzegi

4 - zakładamy wspomnianą rurkę na odpowietrznik, następnie go luzujemy nieco tak aby płyn przepływał przez przewód (ok 1/4 obrotu)

:idea: Odpowietrzanie zaczynamy od najdłuższego przewodu instalacji hydraulicznej :idea:

5 - pompujemy hamulcem do czasu pojawienia się w rurce czystego płynu (ok 25 razy tył i 15 razy przód pedał w podłogę), obserwując przy tym poziom płynu w zbiorniczku a w razie potrzeby uzupełniamy po brzegi)

6 - puszczamy pedał i zakręcamy odpowietrznik (nie za mocno, tak aby był szczelnie zakręcony), następnie przechodzimy do następnego odpowietrznika

7 - po wymianie płynu w hamulcach to samo robimy z siłownikiem sprzęgła

8 - po naprawie regulujemy poziom w zbiorniczku uzupełniając bądź odciągając nadmiar płynu

9 - ZROBIONE

:idea: Przed wymianą warto sprawdzić czy jesteśmy w stanie poluzować wszystkie odpowietrzniki :idea:

Dla bardziej wymagających zalecam płyn DOT 5.1 :cool2:

...w układach z systemem ABS nieważne czy zapłon będzie włączony czy nie, ponieważ układ elektroniczny działa po przekroczeniu ok. 18 km/h, konieczność włączonego zapłonu do odpowietrzenia bloku hydraulicznego ABS to bzdura.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg