Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zamontować na tylną półke dwa głośniki niskotonowe o srednicy 25cm do BMW E36

dodatkowo głośniki srednio tonowe i wysokotonowe, czy ktoś robił już taki

patent w BMW ? osobiście dawno temu miałem taki system zrobiony w Renault

Clio i grało niesamowicie bardzo głośno z mocnym basem na zwykłym

radiodtwarzaczu bez dodatkowego wzmacniacza. Ci którzy mieli wzmacniacz ze

skrzynią basową zazdroscili mi ze małym kosztem uzyskałem to samo co inni za

ponad 3 tyś zł. Problem w tym ze w BMW trzeba ciąć otwory w półce z blachy.

Sporo osób mi odradza taki system i namawia na zamontowanie skrzyni basowej

z wzmacniaczem ale w BMW miedzy kabiną a bagażnikiem jest solidna blacha

która napewno bedzie tłumić bass z bagażnika, bedzie bardziej słychać na

zewnątrz auta niż wewnątrz dlatego chce zamontować duże głośniki basowe na

tylnej półce co o tym sądzicie ?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Głośniki niskotonowe w płóce? Głośnik niskotonowy, żeby dobrze zagrał musi mieć dobrze obliczoną skrzynie, musi mieć ciśnienie i odpowiedni "piecyk" który go napędzi. Zaprezentowany przez Ciebie sposób moim zdaniem nie jest zbyt dobry - basowy głośnik w obudowie free-air? A gdzie się wytworzy ciśnienie? Apropos reszty głośników, moim zdaniem z tyłu się nie powinno dawać głośników, dlaczego? Psują one tylko scenę muzyczną, ponieważ dzwięk dociera z opóźnieniem do odbiorcy).

Polecam, kupić dobry wzmak, głośnik, obliczyć do niego skrzynie (najlepiej BR). Co do wyciszenia bagażnika w E36 - zgadza się, aż za dobrze jest to zrobione, ale zawsze możesz otworzyć podłokietnik i bezpośrednio za nim ustawić suba, albo wywal te "puszki" które są pod fabrycznymi głośnikami w tylnej półce... :)

Opublikowano
wywal te "puszki" które są pod fabrycznymi głośnikami w tylnej półce... :)

Oo, tu mnie zaciekawiłeś. Gdy kupiłem moją bunie była właśnie bez tych puszek i jakoś to grało. Ale udało mi się załatwić te "głębsze" denka, a prawdopodobnie powinienem mieć te płytkie. Po założeniu tego na miejsce zaczęło to fajnie grać. I teraz mam pytanie, czy mi się tylko wydaje, :mrgreen: czy to naprawdę jakoś lepiej gra? ;) Oczywiście chodzi mi o tony niskie.

Sorki za małe OT. :whistle:

Opublikowano
bmw generalnie ćeiżko jest nagłośnić basem miałem ten problem w e34 ,skrzynia na głosniku soudstream Mole SPL +wzmak DLS i naprawde grało to przyzwoicie ,po prezkładce do kumpla do E30 w kombi niebo a ziemia ,jak ma ktoś jakis pomysł co zrobić zeby bas był naprawde potezny to chetnie przeczytam sory za OT

Moje BMW- E30 318I,

- E34 525TDS

-E32 730IA-kochana babcia

-E34 520I M50

E46 Touring 320CI M54

E36 M43 Touring

Opublikowano
wywal te "puszki" które są pod fabrycznymi głośnikami w tylnej półce... :)

czy to naprawdę jakoś lepiej gra?

Oczywiście, działanie podobne jest jak przy zastosowaniu dystansów pod głośnik. Ale te "puszki" troche tłumią dzwięk docierający z bagażnika, więc jeżeli zależy Ci na basie pochodzącym z suba w bagażniku, to zaleca się ich wyciągnięcie - tak gdzieś wyczytałem...

Opublikowano
Oczywiście, działanie podobne jest jak przy zastosowaniu dystansów pod głośnik. Ale te "puszki" troche tłumią dzwięk docierający z bagażnika, więc jeżeli zależy Ci na basie pochodzącym z suba w bagażniku, to zaleca się ich wyciągnięcie - tak gdzieś wyczytałem...

Nie zwróciłem na to uwagi od początku, ale dopiero po jakimś czasie narodziła się spiskowa myśl :mrgreen: o tym, że tylko mi się wydaje. Teraz jestem prawie o tym pewien. Jak na razie to zostawię... ach to lenistwo. :roll2: :wink:

A z czasem kto wie? Dzięki za podpowiedź. :D

Opublikowano
Zrób dobrze drzwi... i ci to konkret zagra.. Miałem Hertz Hsk 16.5 pod wzmakiem i z tyłu suba "tylko" Jbla i grało swietnie.. Chyba, że zalezy ci na waleniu a nie graniu...
B-bardzo M-mądry W-wybór