Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam E36 z 2-strefowa polautomatyczna klima. Ostatnio zmienilem mikrofiltr i zaciekawila mnie taka rzecz: temperature ustawiam na np 18 stopni po obu stronach, wentylator na max, kierunek ustawiam na 'w twarz' i teraz gdy ustawiam nawiew pokretlem przy centralnym wylocie powietrza na zimny - powietrze dmucha bardzo mocno (ale jak wiadomo nie mam wtedy wplywu na temperature tegoz powietrza za pomoca pokretel 2-strefowej regulacji temperatury), gdy jednak ustawiam tym pokretlem na cieple (dzieki temu mam wplyw na temperature wylatujacego powietrza), powietrze ledwo dmucha, tak jakby wentylator byl ustawiony w polowie zakresu.

Gdy nadmuch ustawiam w pozycji innej niz 'w twarz', wydajnosc zawsze jest bardzo mala (to wynika z tego, ze powietrze z wylotow 'na szybe' i 'na nogi' nie podlega regulacji pokretlem cieple-zimne).

Pytanie jest nastepujace: czy taka sytuacja jest normalna, a moze jest jeszcze jakis dodatkowy filtr (wymienilem ten pod schowkiem)?

Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam!

Opublikowano
Własnie wczoraj już miałem o to zapytac - mam to samo. Nie za bardzo rozumiem kwestię, że jeśli masz ustawione na środku pokrętło na zimny to nie masz wpływu na temperaturę.
Opublikowano

Jesli pytasz o to, ze ustawiajac pokretlo na niebieskie nie masz wplywu na temperature z nawiewu 'w twarz' nie jest niczym nadzwyczajnym, bo wtedy beemka bierze powietrze prosto z obwodu klimy, nie przepuszczajac go przez wymiennik i tak powinno byc (chyba, ze sie myle :) ).

Moj problem polega jednak na tym, ze wtedy znaczaco spada przeplyw strumienia powietrza i raczej obawiam sie, ze cos jest przytkane - dlatego opinie w tej kwestii :)

• 3 miesiące temu...