Skocz do zawartości

Miłe zaskoczenie odnośnie zegarów... BMW ma klase!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Niedawno miałem problem z obrotomierzem zaniżającym wskazania. Zauważyłem również że prędkość przy 4000 i przy 2000 na tym samym biegu nie jest proporcjonalna, a powinna. Odnotowałem wskazania, wziąłem kartkę w kratkę A4 i machnąłem wykres przechodzący przez dwa odnotowane punkty i dzięki temu wyszło mi o ile rpm jest źle założona wskazówka. Rozebrałem zegary, poprawiłem i teraz jest ok.

Ale tak naprawdę nie o tym. Za pewne wiecie, że prócz aktualnych modeli wszystkie BMW miały zawsze konsolę przechyloną do kierowcy. Tym BMW dało do zrozumienia że jest to samochód stworzony dla jego kierowcy i ma dawać przyjemność z jazdy. Po rozkręceniu zegarów zauważyłem jednak coś jeszcze w tym temacie, co przedstawiam na zdjęciu:

http://img509.imageshack.us/img509/493/p8271396fz6.jpg

Spójrzcie na przechylenie poszczególnych zegarów. Nie ma tego w VW/Audi, nie ma tego w Mercu, tym bardziej w wynalazkach typu Opel i Ford itp.

I tutaj po raz kolejny dla Panów inżynierów z BMW tamtych lat: :modlitwa:

Pozdrawiam :cool2: Zostaję przy tej marce!

Opublikowano

nawet nie wiedzialem o takim zabiegu konstruktorskim :) Niby nic, a jednak.....BMW -Like.no.other - jak mówi firma Sony :D :dance:

:8)

Żyj z pasją !
Opublikowano
Scania tez tak ma i Fiat Multipla

to fakt, ale w e30 to takie "ukryte"... :D hmm, twój samochód zawsze cie zaskoczy :wink:

do póki sam ich nie wyjąłem, też dawałem glowę, ze są prose/nie pochylone. świetna rzecz, taka zagadka, niespodzianka. ciekawe czy wiedzieli o tym ci, co kupowali e30 w salonie, i nie musieli nic w nim rozbierać.

pozdrawiam wszyskich