Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, niedawno przerzuciłem sie z 320i na 328i :) No i jak prawie w każdym aucie z Niemiec coś trza pogrzebać. Tu miałem trochę namieszane w elektryce ale wszystko opanowane, został tylko 1 mankament. Mianowicie licznik. Jadąc nieraz prędkościomierz nie zaskakuje, dociskam licznik i łapie, puszczam i znów wskazówka opada. A nieraz sam sobie zaskoczy i działa poprawnie, ale później znów to samo. Dodam, ze nieraz wskazówka od temperatury sobie tez drga, ale w dół, a nie w górę (nie przekracza połowy w prawo). Dziwne to jest ponieważ wskazanie paliwa i obrotomierza są ok. Podjąłem kroki i postanowiłem rozebrać licznik. Odraz zauważyłem, że na wtyczce patrząc na licznik,siedząc na fotelu kierowcy to pierwsza przy prawej stronie (chyba biała) bo jest jeszcze niebieska i czarna o ile dobrze zapamiętałem nie ma takiego zatrzasku, chyba był urwany i nie wiem czy to może być od tego? Jeśli tak to może jakaś propozycja jak to naprawić? Trza przylutować całą wtyczkę najlepiej z jakiegoś innego modelu auta? Czy musi to być wtyczka z 328? A może jakieś propozycje bez lutowania? Z góry dzięki za odp :)
BMW for fun
Opublikowano

A wskaźnik temp. to ci spada na dół kiedy chce czy np przy hamowaniu?

A tak wogóle to miałeś chyba coś tam grzebane skoro piszesz o ułamanej części

Opublikowano
Spada kiedy chce ale bardzo rzadko, nie ma znaczenia czy hamowanie czy nie, w każdym razie prędkościomierz mnie drażni. Domyśliłem się ze było coś robione ale akurat mnie to nie przeraża tylko motywuje do naprawy. W każdym razie chciałbym sie dowiedzieć jak to można naprawić w dobry sposób i czy jest to spowodowane naprawdę tym ułamanym zatrzaskiem? Jakiś pewnie idiota chciał na siłę wyciągnąć...
BMW for fun
Opublikowano
Bardzo dziwne,mysle ze jeżeli wtyk by sie wysunął to by wogole nie działało,no ale może po prostu nie łączy,spróbój jakoś może delikatnie podkleic wtyk jak będzie dobrze to zmien sam zatrzask,lub całą wtyczke,w bmw e36 wszystkie liczniki mają takie same podłączenia
Opublikowano
No właśnie chyba nie łączy poprzez ten brak zatrzasku bo jak docisnę licznik to działa... ale z tym klejeniem to mam takie opory bo wolałbym zrobić żeby to działało a nie zakleić na amen :P A przylutować wtyczkę będzie prościej, tylko raczej w sklepie takiej nie dostane :P
BMW for fun