Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Powidzcie na jakich filtrach jeździcie i jakie polecacie, jakie macie doświadczenia (paliwa, powietrza, itd.) a czego nie warto kupować?

Mam zamiar zrobić mojemu BMW pełny przegląd początkiem września (mam 104kkm przejechane).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zawsze wymieniam cały zestaw.

Zrobiłem już 2 obsługi. 1 po tym jak kupiłem auto czyli w listopadzie '06 i założyłem cały zestaw z MANNa, a ostatnio (sierpień '07) wymieniłem na filterki KNECHTa.

Czy była jakaś różnica.. sam nie wiem. Cenowo tylko.

Opublikowano

Filtry: oleju, paliwa, powietrza, kabiny.

Ile? Nie pamiętam, musiałbym zobaczyć na fakturki. Parę 100wek :)

Gdzie? Fota i Inter Cars.

Opublikowano
I jak z tym filterkiem mozna takie cos gdzieś kupić??

Wiesz co chyba tylko w ASO.

Wyciągnałem, przyczyściłem, tak samo EGR i elektrozawór pod turbiną. Fakt było to wszystko zapierdzielone, szczególnie EGR mnówsto syfu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ile mniej więcej kosztują poszczególne filtry do 320d?

Pytam, bo chciałbym zorientować się w cenach i porównać takie podstawowe koszty benzyna vs. diesel :wink:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Ja po zakupie samochodu wymieniłem wszystkie filtry i wszystkie były FILRTON-a. Jestem zadowolony.

Szczerze to miałem oryginalny filtr powietrza Mann Filter i teraz kupiłem Filtrona.

Katastrofa.

Jakość Filtrona za 60 zeta w stosunku do Mann Filter daje wiele do myślenia.

Bez obrazy ale ostatni raz kupiłem filtr tej firmy. Auto zasługuje na coś lepszego.

Opublikowano
Jakość Filtrona za 60 zeta w stosunku do Mann Filter daje wiele do myślenia.

Bez obrazy ale ostatni raz kupiłem filtr tej firmy. Auto zasługuje na coś lepszego.

A jak jesteś w stanie stwierdzić, który jest lepszy?

Cena nie może być wyznacznikiem jakości...

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Guma Filtrona jest miękka i co za tym idzie giętka, podatna, ta szmatka wełniana, która otacza papierowy filtr jest takiej jakości że nie jestem w stanie jej sciągnąć bo zaraz się rwie.

Mann filter ma gumę solidną, twardą, z usztywnioną otoczką aby trzymać sie obudowy, a ta wypustka gumowa na końcu sztywno wchodzi w obudowę. Wełniana szmatka daje się ściągnąć i obrócić aby założyć na nowo.

Zresztą nie zobaczysz nie uwierzysz. Powodzenia.

Powiedz mi lepiej czy wymieniłeś filtr odpowietrznika skrzyni korowej - jak tak to gdzie kupiłeś ten filtr??

Opublikowano
Guma Filtrona jest miękka i co za tym idzie giętka, podatna, ta szmatka wełniana, która otacza papierowy filtr jest takiej jakości że nie jestem w stanie jej sciągnąć bo zaraz się rwie.

Mann filter ma gumę solidną, twardą, z usztywnioną otoczką aby trzymać sie obudowy, a ta wypustka gumowa na końcu sztywno wchodzi w obudowę. Wełniana szmatka daje się ściągnąć i obrócić aby założyć na nowo.

Zresztą nie zobaczysz nie uwierzysz. Powodzenia.

Powiedz mi lepiej czy wymieniłeś filtr odpowietrznika skrzyni korowej - jak tak to gdzie kupiłeś ten filtr??

Ok, opisałeś jak wyglądają oba filtry, ale nie masz pewności, że ten FILTRON-a działa gorzej...?

Wymieniłem 4 filtry: olejowy, powietrza, paliwa i kabinowy, o tym co piszesz nawet nie słyszałem. A tak w ogóle to do czego on służy?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Panowie nie podniecajcie się.

Jesli chodzi o filtrona mogę coś o tym powiedzieć, byłem jakiś czas temu w fabryce WIX-FILTRON... faktycznie pierwsze hale fabryki to manufakturka jak w średniowieczu... ale i są najnowsze maszyny w pełni skomputeryzowane.. druga sprawa co do jakości wykonania wszystkie filtry muszą przejść rygorysteczne testy itd.. także ciężku tu jednoznacznie powiedzieć, że to gówno. Filtro nrobi kupę filtrów na pierwszy montaż mam tu na myśli np OPLA, tak tak zmienia się tylko matryca i zamiast wix-filtron jest oryginał Opla pakowany w oryginalne pudełeczko z pięknym hologramem :)

Ja wolę filtry innych firm. Wcześniej w bmw siedział Mann teraz siedzi Knecht czy faktycznie jest jakaś różnica? Nie wiem. Być może tylko lepsze samopoczucie.

Pzdr.

Opublikowano

To może mnie(i nie tylko) oświecisz?

Innych nie muszę. wystarczy przeczytać ten wątek w całości.

Dzięki eXiDe. Fakt lepiej się czuje :mrgreen: