Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie :

od miesiaca jezdze e36 motor 1.8 daimondschwartzmetalic ;-) 94 rok po 1 wlascicielu w De.

mam kilka pytan byc moze ktos z was Panowie bedzie mial chwile i mi podpowie .

1 a wiec ile spinek tapicerki jest w przednich drzwiac - sedan

2 druga sprawa co pokazuje / kombinacja przekrecenia kluczyka w 1 pozycje i przytrzymanie kasowania kilometrow , chodzi o idace do konca zegary ;-)

3 / czy w e36 kluczyk nie domyka el.szyberdachu jak w volkswagenie ???

4/ jaki olej wlac do skrzyni i dyferku - wymiana

5/ po wrzuceniu 17-tek breytona jest efekt jakby strzelania dufru przy ruszaniu w lewo !!! -- whats this?? oponka 215

6/ czujnik klockow wystepuje tylko na lewym kole przednim ?? od razu ile to ustrojstwo kosztuje ;-)

7/ czasami podczas jazdy z zegrow wydaja sie dzwieki baaaaa baaaaaa ;-) jest mozliwe ze robi tak czasami poniewaz mam zepsuty termometr zewnetrzny tzn czasami pokazuje ok czasami nie ;-(

8/ jakie jest oznaczenie motoru na lancuszku ??

licze ze ktos z was z wolnym czasie mi pomoze i udzieli odpowiedzi

z gory dziekuje i pozdrawiam

Vw uNd Be-Em-We fRoInDe
Opublikowano

Witam...troszke moge pomuc...ale nie we wszystkim:

odpowiedzi do pytania

1jest ok 8-10 spinek...dokladnie nie pamietam.

2Jest to test zegarow(nie zadny sat faktyczny przejechanych kilometrow...nigdy i nikomu w to nie wierz!!!!wpisz sobie w opcje szukaj..."test zegarow")

3.nie domyka z tego co wiem...chyba ze ktos sobie zalozyl taka opcje...ale jak i co zalozyc to nie wiem.

4.tez musisz poszukac za pomoca opcji "szukaj"

5.prawdopodobnie przego konczy swoj zywot

6.tak tylko na lewym przednim(jest jeszcze z tyl...ale nie jestem pewnien z ktorej strony)Koszt ok 10-20zl

7.to musisz miec cos walniete z czujnikiem...przydala by sie wymiana...tak wlasnie Cie komp ostrzega przed niska temp(bodajrze jesli spadnie do +3stopni to pojawia sie taki dzwiek"gong")

8.Jest to motor m43

Jesli sie gdzies pomylilem to przepraszam.

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

odnoscie tego termometru to sprawdz czy wtyczka łaczy. :lol: Czujnik masz bodajze gdzies w zderzaku przednim po strionie kierowcy :?: (moze sie myle niech ktos mnie poprawi) Jak nie łaczy albo cos z nim nie tak to pokazuje -37*C? Mialem tak w poprzednim autku :evil:

Pzdr

Opublikowano
Czujnik masz bodajze gdzies w zderzaku przednim po strionie kierowcy

dokaldnie to on sie znajduje we wlocie powietrza do chlodzenia tarcz...taka wystajaca igielka...tak jak mowi kolega z lewej strony(po stronie kierowcy)we wlocie chlodzenia tarch chamulcowych.

Opublikowano
Domykanie szyberdachu kluczykiem, odbywa się tylko jeśli przekręcisz kluczyk w zamku kierowcy (jakbyś zamykał) i przytrzymasz w tej pozycji. Tak jak szyby. Jeśli u Ciebie nie działa, to znaczy, że gdzieś jest przerwa.
"... Jednością Silni, Rozumni Szałem... "
Opublikowano

a ja zlokalizowalem u siebie czujnik temp . w prawym nadkolu tak jak mowicie przy tunelu chlodzenia tarcz hmmm..

a z tym szyberdachem ciekawy temat szyby domyka ok !! u kolegi jest to samo szyber duu.pa.. a szybki ok domyka :cry: czyli generalnie musi domykac i tak bylo fabrycznie w e36 tak ??/ za to odkryle gadzet w postaci zapalajacej sie lampki w srodku przy zamknietych drzwiach przy pociagnieciu za klamke :cool2: w vw tego nie mialem :duh:

Vw uNd Be-Em-We fRoInDe
Opublikowano
za to odkryle gadzet w postaci zapalajacej sie lampki w srodku przy zamknietych drzwiach przy pociagnieciu za klamke

czyli jak zamkniesz kluczykiem dzwi i pociagniesz za kalmke to Ci sie swieci swiatlo w srodku???jesli tak to masz nastepny gadzet....posiadasz podgrzewane zamki w swojej buni(tylko nie wiem jak to jest dokladnie czy to wszystkie zamki Ci podgrzewa czy tylko kierowcy i pasazera...musisz obczaic)...do czego to sluzy to juz nie musze chyba mowic.

Pozdrawiam.

Łukasz

Opublikowano
kolejną nowoscia jest ustawienie wycieraczek w pozycje raz za czasowkami .... w takiej pozycji kiedy tylko kropi !! zaczynaja sie dziac akcje typu jak jade chodza caly czas natomiast kiedy stane no w korku automatycznie przechodza w opcje czasowek .... wystarczy ze rusze i znowu pracuja na pelen etat :mrgreen: czy to tez standard ??? :cool2:
Vw uNd Be-Em-We fRoInDe
Opublikowano
kolejną nowoscia jest ustawienie wycieraczek w pozycje raz za czasowkami .... w takiej pozycji kiedy tylko kropi !! zaczynaja sie dziac akcje typu jak jade chodza caly czas natomiast kiedy stane no w korku automatycznie przechodza w opcje czasowek .... wystarczy ze rusze i znowu pracuja na pelen etat :mrgreen: czy to tez standard ??? :cool2:

normalka, w wiekszosci aut juz tak jest, chodzi o to by ci nie wahlowalo na swiatlach jak maly deszcz

Opublikowano

a jeszcze z innej beczki czy wlacznik swiatel jest podswietlany ?? poniewaz u mnie sie nie swieci ;-( i czy po wlaczeniu halogenow lub przevciwmgielnych tyl powinna sie palic lampka ta przy wlaczniku swiatel ??

pozdrawiam Robert

Vw uNd Be-Em-We fRoInDe
Opublikowano
u mnie w sedanie jest podświetlany przełącznik świałteł. Wymiana żaróweczki jest prosta: odkręcasz wkręt od spodu kratki nawiewu wraz z przełącznikiem (trochę ciężko wyjmuje się ale trzeba zacząć od wysówania dolnej częći gdyż w górnej jest mały zaczep, następnie wypinasz wiązkę dochodzącą do przełącznika (odkręcas ją chyba w lewo). Wtedy masz już cały element w ręku wyciągasz taki mały biały lub pomarańczowy (z takimi się spotkałem) koreczek z tyłu przełącznika. Ten element ma około 4cm na końcu jest żaróweczka standard więc kupisz wszędzie wymieniasz mątujesz w odwrotnej kolejności niż demontowałeś i masz podświetlany przełącznik świateł. A wracając do halogeów to kontroliki zapalają się na dole w liczniku gdy masz włączone światła mijania. Mam nadzieję że pomogłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jeszcze z innej beczki czy wlacznik swiatel jest podswietlany ?? poniewaz u mnie sie nie swieci ;-( i czy po wlaczeniu halogenow lub przevciwmgielnych tyl powinna sie palic lampka ta przy wlaczniku swiatel ??

pozdrawiam Robert

u mnie tez sie nie swieci a podswietlany jest, co do przecwimgielnych to jak je wlaczysz zapalaja sie kotrolki na dole zegarow

Opublikowano
DZIEKI panowie --- tak tak na zegarach sie wsio swieci oki :cool2: czyli musze ten wlacznik sobie rozebrac i zreanimowac :mrgreen: a przypadkiem otwieranie i zamykanie nawiewow nie jest tez podswietlane ??? moze za duzo wymagam wiem :duh:
Vw uNd Be-Em-We fRoInDe