Skocz do zawartości

czy fachowiec ma rację?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam bardzo ważne pytanie. Byłem dziś u gumiarza z moją e46 330d touring, schodzi mi powietrze z prawego tyłu. Mam tam felgi 18 z nową oponą 225/45. Pan powiedział jak tylko ją zdjął "O, ten BMW też niszczy opony od wewnątrz, jak każdy..." Czy macie podobne doświadczenia? Chodzi niby o to, że tylne koła w BMW są ustawione lekko pod skosem, niewidocznie dla gołego oka - po to, żeby ustawiały się prosto po obciążeniu auta, trochę koajrzy mi się to z budowlanymi wywrotkami... Czy jest to prawda? Czy rzeczywiście opony w ten sposób się zużywają? A może da się to podciągnąć ustawiając zbieżność?
Opublikowano

Niektóre zdzierają opony od wewnątrz, a inne nie. Wszystko zależy od ustawienia lub od stanu tulei gumowych w tylnym zawieszeniu.

Najlepiej udać się do diagnosty, który zajmuje się sprawdzaniem zawieszanie i jego ustawieniem lub sprawdzić jakie powinny być nastawy w zawieszeniu według ASO.

Opublikowano

witam..

nie jestem pewien czy w touringach i to e46 też jest ale w większości BiMM jest z tyłu regulacja kąta. tylę że albo ty zakręciłeś w opisie albo zakręcił cię gumiarz....bo skoro piszesz że kołą stoją tak: \ / jak w ciężarówkach.... jak to możliwe by ci od wewn. darło???? zazwyczaj w Bimmach stoją tak / \ ... i drze od wewnątrz.a jak masz "glębę(obniżony zawias)" to jeszcze bardziej.. w moim modelu niestety nie mogę ustawić kąta i oponki od wewnątrz lecą.. a jeszcze z pełnym samochodem i obniżeniem...lepiej nie mowic..

pozdrawiam

Opublikowano

Najlepiej pojedz na geometrie. Ja jak swoja pojechałem to gość się z głowe złapał. Rożnica była nie w minutach ale w stopniach!! A gołym okiem patrząc wszystko wydawało sie ok... Po ustawieniu geometrii samochod zaczał duzo lepiej się prowadzić.

Pozdrawiam

Jeśli BMW jest chorobą, to ja nie chcę wyzdrowieć.
Opublikowano
  • Autor
Tak, masz rację nie dodałem, że jak w ciężarówkach - tylko odwrotnie :))) Jeżeli nie da się tego poprawić to jest to dramat - 2 opony w rozmiarze 18 będę musiał kupować dość często.... i nie jest to najlepszy pomysł.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ustawić się da na pewno chyba, że Twoje zawieszenie "żyje własnym życiem" bo albo jest wybite albo co gorsza krzywe. Nie ma co robić geometrii jak masz luzy w zawieszeniu.
Opublikowano

Mi się wydaję że się da....tak jak kolega wyżej napisał...na geometrię....tyle że nie zbieżność a kąt nachylenia.

Natomiast gdy nie ma ustawiania katu z tyłu to wtedy zawiechę trzeba wymienić....może pomóc.

powodzenia