Skocz do zawartości

Skrzynia biegów (automat) - zerwane cięgło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem dotyczy modelu e32 750i z 1993 roku.

Wygląda na to, że zerwało się połączenie dźwigni zmiany biegów ze skrzynią. Do tej pory wszystko chodziło bez problemów. Każdą zmianę biegu czuło się w ręku (dźwignia stawiała minimalny opór przy ruchu ręką). Teraz to jest bardzo luźne, jakby gdzieś zerwał się ten drut łączący dźwignię ze skrzynią. Oczywiście biegi nie wchodzą, auto stoi pod domem na biegu P. Elektronika nada działa, bo wyświetla mi poprawnie każde położenie dźwigni.

Jak mogę się upewnić, że chodzi właśnie o zerwane cięgło?

HELP ME!

Opublikowano

Moim zdaniem mogła ci sie zerwac linka wybieraka skrzyni biegów.Najprawdopodobniej przetarła ci sie na wyskosci tunelu.Mozna spróbowac je zdjac z wybieraka,zdjac konsole srodkową i spróbowac złapac kombinerkami za linkę i spróbowac"sztucznie"wrzucic bieg.Jednak na twoim miejscu nie brałabym sie za to,bo mógłbys po takiej operacji juz wogóle nie ruszyc.Mozesz wtedy spróbowac przełaczyc pod podwoziem manualnie,ale to trzeba robic na kanale zeby cie samochód nie "przejechał".

Pozdr

Sylwia374

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano
Czesc. Przerabialem ten problem prawdopodobnie zostal ci kawalek druta jakies 15 cm przy skrzyni na ciegle musisz wejsc pod auto i dostaniesz sie do tego. Linki nie ma w zamiennikach a wiec tylko serwis cie ratuje nie jest droga ta linka bo ok 150 zl nie oplaca sie dorabiac bo zaplacisz ok 400 linke kupisz z pancerzem i bez kanalu jej nie wymienisz powodzenia i pozdrawiam
Opublikowano
...i bez kanalu jej nie wymienisz...

Spróbuję obejść to sposobem. Wystarczy jeden dobry lewarek i pod każde koło podstawię coś w miarę wytrzymałego i wysokiego. Mam nadzieję, że to podziała. Dzięki Wam za informacje. Postaram się też o fotorelację z przebiegu naprawy.

Pozdrawiam