Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem przyzwoitą piątkę, ale jednym z jej minusów jest świszczący(chuczący ) dżwięk z okolicy skrzyni sprzęgła. Pojawia się przy przyspieszaniu szczególnie słyszalny na 1 i 2 biegu.

Częstotliwość rośnie wraz z obrotami na kolejnych biegach.

Coś jakby chuczące łożysko tylko z dość wysoką częstotliwością.

jadąc na luzie i na postoju cisza.

Może ktoś miał podobny przypadek.....zastanawiam się czy to sprzęgło skrzynia czy może coś innego.

Opublikowano
Znalazłem przyzwoitą piątkę, ale jednym z jej minusów jest świszczący(chuczący ) dżwięk z okolicy skrzyni sprzęgła. Pojawia się przy przyspieszaniu szczególnie słyszalny na 1 i 2 biegu.

Częstotliwość rośnie wraz z obrotami na kolejnych biegach.

Coś jakby chuczące łożysko tylko z dość wysoką częstotliwością.

jadąc na luzie i na postoju cisza.

Może ktoś miał podobny przypadek.....zastanawiam się czy to sprzęgło skrzynia czy może coś innego.

Nie jestem tu ekspertem ale wg mnie to skrzynia lub coś z wałem

Opublikowano

Na wał to nie wygląda bo na kolejnych biegach dżwięk narasta tak samo jakby od zera do góry.

Na luzie zupełna cisza.

Ile ewentualnie może kosztować naprawa skrzyni np. wymiana łożyska.

I jeszcze jedno, czy uszkodzenia skrzyni w e34 po przebiegu 230 000 zdarzają się czesto, a może to auto ma poprostu dużo większy przebieg?

Opublikowano
Objawy które opisujesz nie są objawami zepsutego sprzęgła.Najczęsciej według fachowej prasy psują się wiskozy,termostaty ,zawieszenie przód.Zdarzają się równierz wycieki (niewielkie)oleju.Co do sprzęgła to sam je wymieniałem i nie jest to ogromny koszt,tylko że ja mam w moim wozie mały silniczek bo tylko 1,8 nie wiem może wieksze silniki mają droższe częsci.Osobiscie stawiam na łożysko nie wiem pompa wodna przejedz się z mechanikiem ktoś kto się zna napewno ci pomoże a usterek może być naprawde sporo :cool2: POZDRAWIAm "TO TAK JAKBY CWICZYC KULTURYSTYKĘ KORESPONDENCYJNIE"
Opublikowano

Dzięki za pomoc, ale to o czym napisałeś wykluczam, ponieważ problem pojawia się tylko podczas jazdy na biegu więc chodzi o któryś element przeniesienia napędu.

To może ktoś wie ile moze kosztować naprawa skrzyni biegów - np. wymiana łożyska w skrzyni.