Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pewien problem ze skrzynią biegów(manualną) w moim e36 i bardzo bym prosiła o jakieś rady, ponieważ nie chcę zostac oszukana w pierwszym lepszym warsztacie. Otóż przy włączaniu pierwszego i drugiego biegu słychać taki dźwięk -zgrzyt, który zazwyczaj wystepuje gdy nie wcisnie sie sprzegła do końca.jednak w tym wypadku nie oto chodzi,wszystko jest jak należy, sprzęgło wcisnięte, a biegi zgrzytają:/

czy konieczna będzie wymiana całej skrzyni (tak powiedziano mi w jednym z warsztaów w co nie bardzo wierzę), czy jest to spowodowane awarią któregoś z jej elementów. Dodam, że powyzsze objawy występuja co jakiś czas, przeważnie gdy silnik jest zimny, ale nie tylko.

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek rady

Pozdrawiam :)

Opublikowano

akurat ze wstecznym nie ma problemu i z pozostałymi tez nie, oprócz 1 i 2...

w warsztacie niby sprawdzili sprzęgło,nie wiem w jaki sposób i powiedzieli, że nic nie widzą:/

Opublikowano

a powiedz czy biegi wchodzą luźno czy mają taki jakby opór?

to znaczy czy wskakują w swoje położenie lekko?

U mnie zgrzytała 2 i 4 ,czasem 2 na zimnym silniku potrafiła wyskoczyć na luz. diagnozy były różne z wymianą synchronizatora lub ( drugiej skrzyni )....

wystarczyło przesmarować cięgna od lewarka zmiany biegów do skrzyni na tulejkach i wszystko jest ok.

Opublikowano
wydaje mi się, że pozostałe wchodzą jak należy, tzn nie zauwazyłam jakiejs zmiany od czasu zakupu auta. może byc to spowodowane brakiem oleju w skrzyni? juz sama nie wiem co zrobić, mam nadzieję tylko, że obejdzie sie bez wymiany całej skrzyni :|
Opublikowano
wydaje mi się, że pozostałe wchodzą jak należy, tzn nie zauwazyłam jakiejs zmiany od czasu zakupu auta. może byc to spowodowane brakiem oleju w skrzyni? juz sama nie wiem co zrobić, mam nadzieję tylko, że obejdzie sie bez wymiany całej skrzyni :|

w wiekszosci przypadków naprawa skrzyni wize sie z wiekszymi kosztami nizeli wymiana (zakup używki)