Skocz do zawartości

compact - alarm - przewody kierunków i drzwi,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś może mi odpowiedzieć na kilka pytań.

1. gdzie są i jakiego koloru przewody od kierunkowskazów żeby podłaczyć alarm (miganie światłami) - niebiesko-jakiś ??

2. gdzie są i jakiego koloru przewody od otwarcia drzwi oraz klapy bagażnika

3. jak podłączyć centralny zamek, zeby działał także poprzez kluczyk

Wszystkie opisy mówiące o przewodach mają się nijak do tego co mam w aucie.. kolory są zawsze inne.. nawet + żółto-czarny idący ze stacyjki jest u mnie zielony... :) w dodatku wszystkie przewody idące do stacyjki są zielone - chyba dla zmyłki...

Centralny ma 2 cieniutkie przewody sterujące b.czarny i b.zielony - problem w tym, ze jak zamek otwarty to w 1 jest cały czas +12V, jak zamknięty to w 2 jest +12V... żeby sterowanie działało to musiałem przeciąć kabelki powodując, że w obu jest 0V i teraz jak na 1 dam +12V to otwiera a potem na 2 dam +12V to zamyka... problem w tym, ze teraz nie działa z kluczyka (bo jest odcięte) - jakbym nie odcinał to sterowanie nie działa - bo w 1 przewodzie jest cały czas +12V ponieważ centralny jest tak ustawiony, że zawsze daje +12V na 1 z 2 kabli

Może jakieś inne sterowanie jest?? 25 pin biały wtyk od sterowania centralnym po stronie pasażera jest u mnie 26 PINowy czerwonym wtykiem :)

Poza tym w opisach do sterowania sa używane PIN 24 i 25 oraz 4 i 17 (dla innego rocznika)... u mnie na tych PINach nie ma podłączonych kabelków !!! :shock:

Moje sterowanie na tym złączu jest na pinach 1 i 14 oraz 2 i 15 oraz 3 i 16 odpowiednio otwieranie i zamykanie - drzwi lewe, prawe i bagażnik... a na pin 4 i 17 PUSTO !!!

oczywiście moge wpiąć się w piny bagażnika i kluczyk od drzwi będzie sterował... ale może jest jakiś inny sposób ??

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
U mnie było podobnie, rozebrałem sterownik, wlutowałem przewody pod odpowiednie piny (ich wyprowadzenia) i działa. Powodzenia.
Sama radość :)
Opublikowano
U mnie było podobnie, rozebrałem sterownik, wlutowałem przewody pod odpowiednie piny (ich wyprowadzenia) i działa. Powodzenia.

ale odpowiedź...

Odpowiednie PINy tzn które ??

Co działa i z kluczyka i z pilota ??

Czy ktoś może mi jeszcze powiedzieć cos o migaczach i włącznikach na drzwiach ?

A może jakiś schemat elektryczny E36 compact ??

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano (edytowane)

Ojoj, podaj nazwę modułu sterującego to spróbuję ustalić, które piny. Moduł jak mniemam zaczyna się na ZK..... ale potrzebuję resztę. Bodaj od 93 się zmieniły a ja mam 91. Ja podpinałem pod 24 25 i z tego co pamiętam późniejsze modele też tak mają. Jeżeli chcesz to rozbierz moduł sprawdź czy na pinie 24 i 25 nie ma minusa (sterowanie jest plusem !!!), jeżeli nie ma to podłącz plus na pół sekundy i zobacz czy zamyka i otwiera. Kierunki jeżeli się nic nie zminiło należy podłączyć pod przewód niebiesko-brązowy i drugi niebiesko-zielony ( nie wiem który lewy a który prawy ale to chyba najmniej istotne). Wiązka idzie pod podpórką na lewą nogę.

Wsio.

Uwaga poprawiłem z 25 26 na 24 25!!!!

Edytowane przez bmw320
Opublikowano

przewody od kierunkowskazów są w podłuznym gnieździe 30pinowym przy samej podłodze pod lewą nogą kierowcy pod wykładziną. oba są obok siebie, na rogu złącza, oba niebieskie z paskami chyba zielonym i brązowym.

a centralny trzeba zrobić na dwóch podwójnych przekażnikach aby w pozycji normalnej oba przewody miały ciągłość połączenia a w momencie zadziałania alarmu oba muszą być na chwile rozłączone i jeden musi dostać +12 na chwilę przy otwarciu i tak samo przy zamknięciu oba muszą być na chwilę rozłączone i drugi musi dostać +12 na chwilę

jednym słowem oba przewody muszą być w dwóch miejscach rozłączane przez przekażniki dlatego potrzeba dwa podwójne lub zwykłe cztery przekażniki które będą załaczane parami.

ja u siebie wykorzystałem dwa podwójne takie które sprzedają razem z alarmami ale z wykombinowaniem podłączenia zeszło mi ze 2 godz.

PAMIĘTAJ PRZEKAŻNIKI W STANIE BEZ NAPIĘCIA MUSZĄ PRZEWODIĆ SYGNAŁ OBU PRZEWODÓW A PO WŁĄCZENIU PRZEKAŻNIKÓW NA CHWILĘ OBA PRZEWODY ROZŁĄCZAJĄ PODAJĄC NA JEDEN Z NICH +12V

POZDRAWIAM

Opublikowano

Znalazłem coś jeszcze: w jakiejś instrukcji alarmu napisane jest, że od 1993 roku w E36 za sterowanie odpowiadają piny 19 i 25 (pisze że z alarmem to chyba chodzi o te samochody z oryginalną kostką za schowkiem). Ale piny 24 i 25 odnoszą się również do wszystkich modeli od 1991-1998.

Powodzenia.

Opublikowano
Tak, ale jak zdejmiesz obudowę z modułu zamka centralnego to możesz dolutować kabelki tam gdzie powinny wychodzić te piny. Nie ma żadnego ryzyka uszkodzenia bo jest tam dużo miejsca. Sterowanie jest plusem, jeden pin otwiera zamek a drugi zamyka. Zresztą według schematu tegoż sterownika te właśnie piny sterują zamkiem na pilota.
Opublikowano
Zresztą według schematu tegoż sterownika te właśnie piny sterują zamkiem na pilota.

Dałbyś się nakłonic i przesłałbyś mi ten schemat ?? :)

Co do podwójnego przekaźnika to też juz o tym myślałem...

Obecnie mam 2 przekaźniki (z 1 obwodem załączanym każdy) podłączone (z diodami kierunkowymi) pod alarm - a z alarmu wiadomo + z - jest zamianiany jak otwiera i zamyka i dzięki temu raz 1 przekaźnik daje +12 a drugi nic a raz 2 daje +12 a 1 nic...

Teraz trzeba by było do tego dodać 2 przekaźniki które w momecie sterowania z alarmu odłączają 2 przewody sterujące od centralki (po to, zeby odłaczyć +12 który zawsze jest w 1 z tych przewodów)... problemy są 2:

1. kupiłem juz kilka przekaźników NO z jednym złączem - i będe musiał kupic teraz 2 kolejne :)

2. przydałoby się opóźnić czas reakcji przekaźnika sterującego do momentu rozłączenia napięcia na przewodach sterujących - tak proforma, żeby nie robić zwarcia poprzez podanie na oba przewody +12... chyba, że w module sterującym jest to zabezpieczone...

I tak znowu stanęło na tym, ze schemat tego modułu by się przydał... :)

Migaczy będe szukał... dzięki

Co do podłączenia się do modułu 25, 26 (a właściwie do wtyczki to jest to bardzo trudne (chyba) - wtyczka jest mała nie wiem nawet czy rozbieralna a i nie mam odpowiednich pinów które można bybyo w niej umieścić dolutowując do nich kabelki....

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
Co do podłączenia się do modułu 25, 26 (a właściwie do wtyczki to jest to bardzo trudne (chyba) - wtyczka jest mała nie wiem nawet czy rozbieralna a i nie mam odpowiednich pinów które można bybyo w niej umieścić dolutowując do nich kabelki....

Nie, nie i jeszcze raz nie :) (i nie mówię tu o schematach). Schematy mogę Ci wysłać ale dopiero w poniedziałek - to żaden problem. Problemem również nie jest podpięcie się do modułu. Szukałeś tej kostki??Ale nieważne. Po pierwsze pin 24 i 25 !!!! Ja się wcześniej pomyliłem ale poprawiłem.... Odłączasz wtyczki od modułu zamka centralnego (wszystkie), odkręcasz moduł (jedna plastykowa nakrętka lub dwie..). Obudowa modułu jest składana z dwóch połówek można je łatwo rozłożyć. Jak weźmiesz do ręki samą płytkę to zobaczysz, że są na niej wszystkie piny, tylko niektóre nie mają wyprowadzeń w postaci "nóżek". Tam możesz dolutować przewody (ja dla pewności zapaprałem je klejem na gorąco - te takie sztyfty z pistoletu na gorąco). Cała operacja zajęła mi około 20 minut bez żadnego pośpiechu.

Opublikowano

ok

czekam na schemacik..

reszte sobie zobaczę... :)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po pierwsze pin 24 i 25 !!!! Ja się wcześniej pomyliłem ale poprawiłem.... Odłączasz wtyczki od modułu zamka centralnego (wszystkie), odkręcasz moduł (jedna plastykowa nakrętka lub dwie..). Obudowa modułu jest składana z dwóch połówek można je łatwo rozłożyć. Jak weźmiesz do ręki samą płytkę to zobaczysz, że są na niej wszystkie piny, tylko niektóre nie mają wyprowadzeń w postaci "nóżek". Tam możesz dolutować przewody (ja dla pewności zapaprałem je klejem na gorąco - te takie sztyfty z pistoletu na gorąco). Cała operacja zajęła mi około 20 minut bez żadnego pośpiechu.

czy tak samo podłaącza sie sterowanie w E36 coupe r92 ???????

Opublikowano

Nie, nie i jeszcze raz nie :) (i nie mówię tu o schematach). Schematy mogę Ci wysłać ale dopiero w poniedziałek - to żaden problem. Problemem również nie jest podpięcie się do modułu. Szukałeś tej kostki??Ale nieważne. Po pierwsze pin 24 i 25 !!!! Ja się wcześniej pomyliłem ale poprawiłem.... Odłączasz wtyczki od modułu zamka centralnego (wszystkie), odkręcasz moduł (jedna plastykowa nakrętka lub dwie..). Obudowa modułu jest składana z dwóch połówek można je łatwo rozłożyć. Jak weźmiesz do ręki samą płytkę to zobaczysz, że są na niej wszystkie piny, tylko niektóre nie mają wyprowadzeń w postaci "nóżek". Tam możesz dolutować przewody (ja dla pewności zapaprałem je klejem na gorąco - te takie sztyfty z pistoletu na gorąco). Cała operacja zajęła mi około 20 minut bez żadnego pośpiechu.

Bedzie dzialac tez domykanie elektrycznych szybek?

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

• 4 tygodnie później...