Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie, ustawa prawo u ruchu drogowym sie kłania:

art. 72 ust. 4

" W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji."

wniosek: jak tego nie masz, a karta pojazdu była wydana dla tego samochodu, to go nie zarejestrujesz bo zgodnie z art. 72 ust 1.

"Rejestracji dokonuje się na podstawie:

1) dowodu własności pojazdu lub dokumentu potwierdzającego powierzenie pojazdu, o którym mowa w art. 73 ust. 5;

2) karty pojazdu, jeżeli była wydana;

3) wyciągu ze świadectwa homologacji albo odpisu decyzji zwalniającej pojazd z homologacji, jeżeli są wymagane;

4) zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, jeżeli jest wymagane;

5) dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany;

6) dowodu odprawy celnej przywozowej, jeżeli pojazd został sprowadzony z terytorium państwa trzeciego i jest rejestrowany po raz pierwszy;

6a) dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy na terytorium kraju, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego i jest rejestrowany po raz pierwszy;

7) (uchylony);

8) zaświadczenia wydanego przez właściwy organ potwierdzający:

a) uiszczenie podatku od towarów i usług od pojazdów sprowadzanych z państw członkowskich Unii Europejskiej lub

b) brak obowiązku, o którym mowa w lit. a

- jeżeli sprowadzany pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy, z zastrzeżeniem ust. 1a;

9) dowodu wpłaty, o którym mowa w art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, lub oświadczenia o podleganiu obowiązkowi zapewniania sieci zbierania pojazdów, o którym mowa w art. 11 ust. 4 tej ustawy, albo faktury zawierającej takie oświadczenie, jeżeli pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy."

Opublikowano

Kupiłem w zeszłym miesiącu auto bez karty pojazdu, pierwszy właściciel kupiony w salonie w Polsce. Zarejestrowałem i nie posiadam karty pojazdu.

Więc DarPiet jestem kolejnym właścicielem i NIE posiadam karty pojazdu.

Jednocześnie fake_nick również jest w błędzie, KP wciąż są wydawane.

"... Jednością Silni, Rozumni Szałem... "
Opublikowano

Lutrzyk do 30 dni otrzymasz dowód rejestracyjny na ciebie i kartę pojazdu.

Rejestrtowałem auto na początku miesiąca i już mam nowy dowód rejestracyjny i kartę pojazdu.

Opublikowano
Kupiłem w zeszłym miesiącu auto bez karty pojazdu, pierwszy właściciel kupiony w salonie w Polsce. Zarejestrowałem i nie posiadam karty pojazdu.

JESZCZE NIE MASZ, bo masz tzw miekki dowód czyli tymczasowy, a za miesiac wraz z otrzymaniem stalego dowodu rejestracyjnego dostaniesz tez KP,

oceń moją ///M http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

Opublikowano
Prawda mam jeszcze miękki dowód. Jak tylko dostane "twardy" to dam znać. Jednak nie przypominam sobie, abym płacił za tą kartę, a w naszym kraju wątpie, żeby zapłata była przy odbiorze, za wszystko trza z góry. Rachunków też już nie mam. Trzeba czekać.
"... Jednością Silni, Rozumni Szałem... "
Opublikowano

Sprzedawca zawsze może wyrobić od nowa kartę pojazdu jeśli zgubił to potrawa ok 3-5dni w Administracji. Jeżeli tego nie będziesz posiadał to w urzędzie maja obowiązek zatrzymać papiery pod zarzutem kradzieży samochodu!

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów!

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)