Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam mały problemik z ogrzewaniem, które nie zawsze funkcjonuje poprawnie. Przy zagrzanym silniku podczas jazdy wszystko jest ok do momentu zgaszenia silnika. Po ponownym uruchomieniu lewa strona zaczyna wariować grzejąc na max. Wtedy wystarczy pokręcić regulatorem temperatury, i wszystko wraca do normy. Ale gdy ponownie zgasze silnik problem sie powtarza. Dzieje się to tylko jak temp. silnika osiągnie robocze wskazanie. Czyściłem "termometry" po lewej i prawej stronie były strasznie mocno zabrudzone kurzem. Myślałem ,że po tym zabiegu problem zniknie ,ale się myliłem. Rozbierałem też moduł sterowania w poszukiwaniu zimnych lutów, ale też nic nie znalazłem. Moja buma to 520i M50 z 1990 roku bez klimy. Może ktoś miał taki problem i będzie umiał mi doradzić. Aha jeszcze jedna sprawa. Czy ten rocznik i model miały już filtr pyłkowy w nagrzewnicy?

Pozdrawiam wszystkich

Grzegorz

Opublikowano

Podejrzane wydają się 2 rzeczy:

1. potencjometr ustawiający temperaturę - wygląda na brak kontaktu w środku. Nie widziałem ich na żywo, ale jeżeli nie są hermetyczne to można próbować siknąć do środka jakimś preparatem czyszczącym i natłuszczającym, od biedy nawet WD40.

2. Zawiesza się elektrozawór. Poszukaj na forum i w dziale zrób sam, są opisy jak rozebrać, wyczyścić, wymienić.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Tak jak kolega pisal, ja stawiam na regulator temperatury.

Jezeli chodzi o filtr kabinowy to byl onobecny w e34. W kazdym modelu z klima ale wystepowal tez w modelach bez klimy.

Opublikowano
Witam. Dzięki za podpowiedz. Jak znajdę chwilkę czasu to zabiorę się za te potencjometry , bo zapomniałem dodać ,że jeden z nich był "przekręcony". Poprzedni właściciel siłowo podszedł do sprawy i wyłamał taki cypelek od pokrętła, i można nim było kręcić w kółko.