Skocz do zawartości

Problem z drzwiami (lewy tył) - pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam kłopot - nie działa centralne sterowanie zamkiem tylnych lewych drzwi. Kompletna cisza. Dokupiłem moduł sterowania zamkiem - plastikowe pudełko z gniazdem do wtyczki. Po zdjęciu tapicerki okazało się, że ktoś w tych drzwiach kiedyś mocno grzebał - nie dość, że owego pudełka do wymiany nie było (wtyczka luzem), to w dodatku ne bardzo jest do czego przypiąć to nowe - tak jakby brakowało czegoś jeszcze. W dodatku to grzebanie czyjeś musiało byc mocno chamskie, bo blacha pod tapicerką jest nacięta! Tak czy owak, ja tylko chcę móc po ludzku używac tych drzwi - pytanie brzmi: jak to działa, co jeszcze muszę dokupić?

Drugi wątek z tymi drzwiami - szyba nie działa. Nawet nie drgnie. Po wciśnięciu przycisku w drzwiach kierowcy silniczek chodzi, widać (kiedy zdjąłem tapicerkę) że coś się kręci, linka się przesuwa na kółku itd. ale szyba stoi jak stała. Po naciśnięciu guzika w rzeczonych tylnych drzwiach - cisza i nic się nie dzieje. O co chodzi?

Mam myśleć o wymianie drzwi?

Opublikowano

Zobacz jak masz zrobione w drugich tylnych drzwiach. Tam nie ma żadnej elektroniki. Z siłownika idą kable prosto do nadwozia. W nadwoziu zwierają się z kablami z drugich tylnych drzwi i idą do modułu ogólnego. przy braku/uszkodzeniu wiązki możesz podłączyc siłownik LT drzwi do siłownika PT drzwi.

Czy przycisk do szyby podświetla się? kable z przycisku, silnika szyby i czujnika przycięcia palców też idą bezpośrednio do modułu ogólnego.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Ale ja nie mam problemu z kablami (mam nadzieję...) - chodzi o to, że szyba nie działa, mimo że prąd dochodzi i silniczek kręci, widać jak linka się przesuwa, ale szyba ani drgnie. Silniczek reaguje na sygnał z przycisku w drzwiach kierowcy, ale na przycisk we własnych drzwiach już nie.

Co do zamka - mam wrażenie, że po prostu brakuje fizycznie jakiejś części, do której można wpiąć moduł (moduł kupiłem - po wpięciu wtyczki pstryka, więc działa), bo nie mam go do czego przyczepić. Rozkręcę drugie drzwi i może coś wywnioskuję.

Opublikowano
Sprawdź czy nie masz zerwanej linki bo ponoć dosc często sie to zdaza ja mam ten sam problem tylo że dodatkowo popekały mi jakies plastiki wiec musze kupić cały zestaw do tylnej prawej szyby. A co do centralki nie mam pojęcia