Skocz do zawartości

Gdzie sie znajduje przekznik od pracy czasowej wycieraczek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj jechałem sobie nad morze i nagle w pewnym momencie wycieraczki ustawione w tryb przerywany zaczely dziwnie pracowac. Otoz wykonuja ruch po czym wracaja w pozycje spoczynku i kiedy powinny sie nastepny raz ruszyc tylko lekko drgaja o jakies 2 cm i staja, po czym znow przy nastepnym razie to samo i dopiero za trzecim wykonuja pelen ruch. W pewnym momencie nawet przestaly jezdzic, ale wyjecie i wlozenie bezpiecznika pomoglo. Zaczely znow pracowac, ale poprawnie tylko w dwoch predkosciach trybu stalego. Praca przerywana dalej jest bledna. Co wiecej zaopserwowalem, ze jak jakis czas sie ich nie uzywa to potem wlaczone pracuja nawet poprawnie w trybie przerywanym. Stad tez moje spostrzezenie, ze pewnie to zasluga przekaznika, ktory albo nie styka, albo postanawia dokonac zywota. Poniewaz jestem na urlopie to w ramach rozrywki chetnie bym pogrzebal, ale nie mam pojecia gdzie moze byc to ustrojst
DIESEL POWER
Opublikowano

Witam

W przekaźniku nie ma żadnego układu czasowego. Wycieraczkami steruje moduł ogólny a przekaźnik tylko odciąża prądowo ten moduł.

Moim zdaniem:

1. wycieraczki mają duże opory bo coś się gdzieś zapiekło i działa zabezpieczenie przeciążeniowe

2. nie styka styk powrotu wycieraczek (jest w silniczku)

3. na końcu szukałbym przyczyny w przekaźniku i w module ogólnym.

W dieslu przekaźnik wycieraczek znajduje się w skrzynce plastikowej obok sterownika silnika(pod prawym filtrem przeciwpyłkowym), to ten najbliżej przodu auta.

Pozdrawiam

typer

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zabralem sie do pracy i rozbebeszylem pol samochodu:

1. czy z zalozonym ciegnem od wycieraczek czy bez niego silniczek po jakims czasie zaczyna glupiec.

2. wymienilem przekaznik, ale nic sie nie zmienilo. zastanawaim sie czy nie skasowac pamieci bledow, ale do tego trzeba podjechac na serwis.

3. polaczenia przy GMIII sa w porzadku. sam GM tez. ktos ma jeszcze jakies pomysly?

DIESEL POWER