Skocz do zawartości

[e34] OPONY ZIMOWE które najlepsze...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosze o pomoc w doborze rozmiaru i rodzaju opon zimowych.

Chodzi mi o to że nie wiem jaki powinien byc bieżnik (kształt) i czy kierunkowe.

No i czy warto kupić bieżnikowane?

Opublikowano
http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5373 zajrzyj tu sam poruszałem ten temat dziś spadł pierwszy śnieg i oponki sa b dobre jeszcze się nie otwożyły lamelki a opona super trzyma się drogi, sa ciche i bezproblemowo się wyważają, narazie jestem zadowolony

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

A ja kupiłem uzywki nie bieznikowane w bardzo dobrym stanie, wysoki bieznik dalem po 70 zl. za szt. z montażem(Pirelli, bieżnik asymetryczny) W tej cenie znajdziesz naprawde jeszcze przyzwoite opony - o małym zużyciu.

A bieżnikowana opona zawsze bedzie miec mniejszą przyczepność niz oryginał.

A nalewki? Mi osobiscie te z kartona najlepiej smakują :)

Opublikowano
http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5373 zajrzyj tu sam poruszałem ten temat dziś spadł pierwszy śnieg i oponki sa b dobre jeszcze się nie otwożyły lamelki a opona super trzyma się drogi, sa ciche i bezproblemowo się wyważają, narazie jestem zadowolony

Tak dużo to z tamtego postu nie wynika. Jak zadałbym podobne pytanie - nic bym się nie dowiedział :cry:

Opublikowano

W uzupełnieniu tematu - według moich oczywiście obserwacji i odczuć -

Do e-34 nie mogą być zimówki zbyt wąskie. Zbyt duża jest masa auta.. Na swoim przykładzie: założyłem przed 3 tygodniami opony: 205/60x15 - Winter 210, na feldze 7cali. Niestety już na mokrych nawierzchniach samochód prowadził się niepewnie. Na dojeżdzie do mojego domu, na nawierzchni szutowej, kiedy była mokra - też niebardzo. Auto mimo kontroli trakcji zachowywało się niepewnie, zarówno przy przyśpieszaniu - jak i hamowaniu..

Po czym założyłem 215/55x16 - Good Year i było o niebo lepiej. Dziś pierwszy śnieg i sprawdziły się dobrze. Uważam , że 225/55x16 też byłyby niezłe. Jeden i drugi komplet oczywiście używki w dobrym stanie. Uprzedzę może niektóre pytania: nie ma nic wspólnego to - że mój egzemplarz to 530-ka. Robiliśmy próby z 520-ką. Było bardzo podobnie. Wniosek!!! Nie przesadzajmy z szerokością opon zimowych w żadną stronę - biorąc pod uwagę oczywiście również średnicę opon... Możliwe, że gdyby te pierwsze były ciut wyższe np. 205/65x15 - byłoby ok. Z resztą, tak jest na tabliczce, na słupku drzwi kierowcy - minimalna szrokość to - 205/65x15 - jeśli chodzi o 15-tki...

Może ktoś ma podobne - a może całkiem odmienne zdanie - w każdym razie temat jest jak najbardziej na czasie - pozdrawiam !!!

Opublikowano
czy ja wiem? po pierwszych śniegach nie było tak źle, a mam 195/65x15 całkiem nieźle trzymają się drogi - opony Firestone. Ważne jest żeby nie były za mocno napompowane, wtedy powinno być okej.
Opublikowano
Ja mam 205/65 15 Michelin Alpin A2 i wczoraj wjechalem pod wielka gorke ktora jest jedym z wjazdow do mnie na osiedle. Dodam ze pod ta sama gorke Audi A3 na ziwmowkach nie dalo rady :p

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Możliwe, że gdyby te pierwsze były ciut wyższe np. 205/65x15 - byłoby ok. Z resztą, tak jest na tabliczce, na słupku drzwi kierowcy - minimalna szrokość to - 205/65x15 - jeśli chodzi o 15-tki...

Może ktoś ma podobne - a może całkiem odmienne zdanie - w każdym razie temat jest jak najbardziej na czasie - pozdrawiam !!!

No i prawidłowo :!: :!:

Opublikowano
Ja mam 205/65 15 Michelin Alpin A2 i wczoraj wjechalem pod wielka gorke ktora jest jedym z wjazdow do mnie na osiedle. Dodam ze pod ta sama gorke Audi A3 na ziwmowkach nie dalo rady :p

bo to Audi... :wink: