Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nie wiem czy dobra kategoria jak cos to przepaszam.

Moje pytanie:

Jestem wspolwlascicielem samochodu ktorym jezdże. Wlascicielka jest moja kuzynka. Wystawilem samochod na sprzedaż i juz byl ogladany. W poniedzialej przyjezdza Kupiec z pieniazkami i teraz taki problem.

Dzwonie dzisiaj do kuzynki a ona na wakacjach i wroci za 2 tygodnie. :(

Czy ja jako wspolwlasciciel moge sprzedac auto?

Jak moge rozwiazac ten problem?

Prosze o porady.

Z góry dziekuje,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na umowie kupna sprzedaży musi być podpis właściciela i współwłaściciela,jako współwłaściciel nie możesz sprzedać sam auta (bez podpisu),ale jak kuzynka sie zgadza to po prostu podpisz za nią i gra.Tylko żeby wyrejestrować auto musisz już być razem z nią bo w urzędzie podpisywanie za kogoś nie przejdzie :mrgreen: .
Opublikowano
Na umowie kupna sprzedaży musi być podpis właściciela i współwłaściciela,jako współwłaściciel nie możesz sprzedać sam auta (bez podpisu),ale jak kuzynka sie zgadza to po prostu podpisz za nią i gra.Tylko żeby wyrejestrować auto musisz już być razem z nią bo w urzędzie podpisywanie za kogoś nie przejdzie :mrgreen: .

Podpis podrobić można jak Ci pozwoli, zrób to zanim klient przyjedzie żeby nie miał jakiś wątów. Jeśli kupuje to osoba z Polski nie ma obowiązku wyrejestrowania pojazdu, gdyż informacja z nowego WK gdzie auto będzie zarejestrowane przychodzi do WK poprzedniego właściciela

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie musi być, przynajmniej jak ja sprzedawałem to załatwiałem wszystko sam.

Adam318 nie wiem czy musi czy nie ale wydaje mi się że dla własnego spokoju lepiej pójść i złożyć zawiadomienie o sprzedaży bo nowy właściciel ma 30 dni na przerejestrowanie. Jak mu napstrykają fotek w tym czasie to trafią do Ciebie i to ty będziesz się musiał chodzić i wyjaśniać. Tak samo jest z ubezpieczeniem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie musi być, przynajmniej jak ja sprzedawałem to załatwiałem wszystko sam.

Adam318 nie wiem czy musi czy nie ale wydaje mi się że dla własnego spokoju lepiej pójść i złożyć zawiadomienie o sprzedaży bo nowy właściciel ma 30 dni na przerejestrowanie. Jak mu napstrykają fotek w tym czasie to trafią do Ciebie i to ty będziesz się musiał chodzić i wyjaśniać. Tak samo jest z ubezpieczeniem.

A niestety musi być(przynajmniej u mnie w miejscowości)auto było na moją mamę,a ja byłem współwłaścicielem,jak już sprzedałem musielimy być wszędzie razem-myślę że tak jest w większości urzędów.

Co do wyrejestrowania też myślę że trzeba zgłosic sprzedaż auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszędzie muszą być osobiście wszyscy sprzedający współwłaściciele lub musi być sporządzone notarialnie pełnomocnictwo nieobecnego współwłaściciela.

Chyba, że kupujący jest naiwny/lekkomyślny/łatwowierny, bo jaką ma pewność, że nieobecny współwłaściciel wyraża zgodę na sprzedaż "swojej" części pojazdu/dobra.

Moderator
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No jasna cholera, mówie że sam byłem wyrejestrować auto i nawet mnie nikt nie pytał o brata ale obecnie to "wyrejestrowanie" to forma zawiadomienia własnego WK o zbyciu auta i finito. Na umowie sprzedaży przybili mi pieczątke że zgłosiłem w urzędzie więc nie rozumiem po co miał tam być ze mną brat kiedy ja niczego nie podpisywałem, jedynie na "zgłoszeniu" zbycia jest miejsce na podpis ale jaki problem podpisać się za drugą osobę albo przyjść z wypełnionym wcześniej. Oczywiście co w myśl "co kraj to obyczaj" być może to gdzieś indziej wygląda inaczej ale dziś nie istnieje coś takiego jak wyrejestrowanie przy odsprzedaży auta, a jedynie zawiadomienie o zbyciu. W dodatku jak auto zmienia właściciela w obrębie działania jednego WK to nie dostanie nowych tablic.

piotrek1 zapewne to Twoja mama była jako "główny" właściciel w DR, a Ty byłeś "dopisany" jak drugi na ostatniej stronie stąd ten problem.