Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupilem auto tydzien temu w niemczech.dowiedzialem sie ze musze teraz zaplacic za niego akcyze 13,6 % od wartosci wpisanej na fakturze. czy bedzie mi przyslugiwal zwrot tej akcyzy jesli napisze odpowiednie podanie z uzasadnieniem ze akyza jest niezgodna z pawem europejskim? jak to jest dzis z ta akcyza?

temat na pewno byl walkowany ale juz osiwialem na mysl ile przyjdzie mi zaplacic i potrzebuje konkretnej odpowiedzi. pytalem kobiety w urzedzie komunkacji ale nie byla kompetentna. dostalem odpowiedz w stylu " ze napisac podanie zawsze mozna" poza tym zero wiedzy w tym temacie.

dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo akcyza nie jest niezgodna z prawem europejskim. Niezgodne bylo roznicowanie jej ze wzgledu na wiek samochodu. Dlatego nie przysluguje ci zaden zwrot bo stawka ktora ci podano jest niezalezna od wieku i niestety nie do ominiecia.... :mad2:

Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi ale wg mnie tak jest na 95% ;-)

Opublikowano
zaraz sie wsciekne...
Cóż ci moge poradzic - koryguj umowe,mam nadzieje ,że rozumiesz......pozdro
Opublikowano
No tak, akcyza jest teraz na wszystkie samochody taka sama, więc jest zgodna z prawem UE. Dla mnie też wkurzające, bo się śpieszyłem przed jej wprowadzeniem, a tu się okazuje, że 3% bym musiał zapłacić...
Opublikowano
zaraz sie wsciekne...
Cóż ci moge poradzic - koryguj umowe,mam nadzieje ,że rozumiesz......pozdro

szczeze to kolego wzieli się juz za te korekty:)