Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam pytanie dotyczące poziomu oleju, a konkretnie nurtuje mnie ta podziałka na bagnecie. To znaczy, jeśli oleju od poziomu MAX ubędzie, powiedzmy 5mm, to ile trzeba dolać oleju, żeby było MAX? Pytanie może banalne, ale mimo, że przetrząsnąłem większość tematów związanych z wymianą oleju, itp., to na żadnym nie znalazłem odpowiedzi.
Opublikowano
Wydaje mi sie ze miedzy MAX a MIN jest 1 litr, ale glowy nie dam sobie uciac... A jesli tak jest to latwo sobie podzielic/policzyc itd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego... wszystko napisane jest w instrukcji, którą sobie ... kup :)

Jak już zostało napisane - między MIN i MAX jest 1 litr.

Możesz obliczyć, ile brakuje do MAX na podstawie poniższego równania:

ilość_litrów_do_dolania = ( 1 litr / (ilość_milimetrów_między_MIN_a_MAX) ) * ilość_milimetrów_między_aktualnym_poziomem_a_MAXimum,

Wbrew pozorom nie robię sobie jaj :)

Kai
Opublikowano
Aż tak dokładnego opisu nie potrzebowałem, ale dzięki za troskę.... :D co do instrukcji.... po co mi ona, skoro jest to forum? :) pozdrawiam!
Opublikowano

Nie wiem czy micha oleju jest na tyle perfekcyjnie kształtnym naczynkiem, by można było tą zależność pomiędzy milimetrami a litrami potraktować liniowo, ale w przybliżeniu raczej może być.

Z drugiej strony nawet jeśli ktoś nie wie że pomiędzy min i max jest 1 litr, to nie jest wielki problem. Dolewasz po trochu i sprawdzasz stan aż dojdziesz do max. :)

Opublikowano
generalnie zasada jest taka, że dolewa sie olej wtedy gdy poziom zbliża sie do minimum, także jak masz stan blisko max, to dolewki są zbędne
Opublikowano
wtrace zdanie--z tego co zauważyłem we wszystkich autach a miałem ich chyba w życiu z dziewiec ,nigdy nie lałem do MAX-a bo niestety wyrzucało,po prostu najlepiej jest miec w połowie i spokój,po to jest min. i max azeby miec rozeznanie ,przeciez ponizej min, reaguje juz oelstand mtor--u mnie nawet wczesniej daje znac-czasem mnie to wkurza,i już raz mi sie zawiesił--no ale już wiem o co biega--pzdr :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz