Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Czy w E46 330 jest możliwość podpięcia parktronica z oryginalnego zderzaka do instalacji? W bagażniku są kable które we wnęce na koło wchodzą gdzieś w podłoge i z tego co wiem to są właśnie do parktronica ale parktronic nie jest podpięty bo oryginalny zderzak zdjęty z auta nie miał parktronica. Czy więc może istnieć instalacja przygotowana do podpięcia parktronica i czy samo wpięcie spowoduje jego działanie czy trzeba coś "odpalić" w kompie?

Pozdro.

Opublikowano

Aby zadziałał PDC w aucie które nie miało PDC, musi być:

- Czujniki w zderzakach

- moduł PDC (w coupe jest w prawym tylnym błotniku)

- wiązki pomiedzy czujnikami a modułem PDC

- gong (inny niż bez PDC)

Poza tym w E46 było wiele rodzajów PDC i trzeba dopasować czujniki z modułem PDC

Pozdrawiam

typer

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aby zadziałał PDC w aucie które nie miało PDC, musi być:

- Czujniki w zderzakach

Są, czy będą pasować to się zobaczy

- moduł PDC (w coupe jest w prawym tylnym błotniku)

To sprawdze dziś, rozumiem, że jest w bagażniku po stronie wlewu paliwa za tapicerka?

- wiązki pomiedzy czujnikami a modułem PDC

Tyle kabelków co widać to te w bagażniku wchodzące we wnęce na koło gdzieś w podłoge, jak się dogrzebie do modułu to będe wiedział czy to jest podpięte

- gong (inny niż bez PDC)

Hmm, to dodatkowe urządzenie w formie czegoś gdzieś wpiętego czy komputer realizuje ten sygnał?

Dzięki pozdro.

Opublikowano

Witam

- Moduł PDC ma dwa złącza: jedno do wiązki samochodowej, drugie do wiązki czujników.

- Gong znajduje się w plastikowej osłonie pod kierownicą (obok złącza OBD). W wersji samochodu z PDC gong (który normalnie sygnalizuje np. zostawione kluczyki, zapalenie się kontrolki o przepalonej zarówce) ma (obok standardowego złącza 3-pinowego) dodatkowe złącze jednopinowe do podłączenia sygnału z modułu PDC.

- Czujniki w 330Ci są w dwóch rodzajach, od 03.2001 jest nowy rodzaj (związane z innymi wiązkami)

Pozdrawiam

typer