Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów. Mam problemik z silnikiem, wszedł sam na wysokie obroty i nie nożna go było wyłączyć, nawet po przekręceniu stacyjki i wyciągnięciu kluczyków, po paru sekundach pracy na najwyższych obrotach silnik sam zgasł, podejrzewam że pompka paliwa nie nadążyła podawać paliwa, odczekałem chwilę i próbowałem go zapalić ponownie po paru próbach zagadał, ale praca jego jest inna głośniejsza, jak by lekkie stuki w silniku, a przede wszystkim kopci i tak jakby nim rzucało. Silnik przejechał 125 tyś.

Może mi ktoś powiedzieć jaka to może być przyczyna takiej sytuacji – z góry dziękuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przyczyna jest prosta:

Silnik pociągnął z dolotu olej (w takiej sytuacji najczęściej pada turbo, rozszczelnia się i puszcza olej) i dostał samo zapłonu. Nie zgasisz go bo wtedy pracuje na oleju i powinno być duuuużo białego dymu.

Teraz już za późno, ale powinieneś zrobić tak:

-wyłączyć zapłon,

-wrzucić najwyższy bieg,

-trzymając nogę na hamulcu gwałtownie puścić sprzęgło by zdławić silnik,

-no i powinieneś to zrobić bardzo szybko!!

Teraz najmniejsze koszty to: turbo, dokładne czyszczenie całego dolotu. O najgorszej opcji nawet nie chcę pisać :/.

Opublikowano
Za późno zacząłem reagować, już wcześniej zachowywał się podejrzanie. Przy dodaniu gazu było słychać jakby grały zawory i dymił. Dzięki Koledzy za dobre rady - pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale to jeszcze nie wszystko, nie wystarczy usunąc skutku, silnikowi i tak polepszy się tylko na góra 10 -15 tyś. należałoby zlikwidowac przyczynę tej awarii, którą najprawdopodobniej jest awaria na pierscieniach i zbyt wysokie ciśnienie w dolnej częsci silnika powoduje powroty oleju poprzez odpowietrzenie skrzyni korbowej do dolotu, może również uszczelniacze zaworowe przepuszczają olej w głowicy , należałoby dokładnie przyjrzec się nóżkom zaworów dolotowych czy nie są osadzone zbyt wielką ilością nienaturalnego, lepkiego jak sadza nagaru, to samo reszta dolotu
Opublikowano
Wczoraj odkręciłem gumę od kolektora ssącego, a w środku co? sadza i olej. Filtr od skrzyni korbowej też był zalany olejem. Jest parę nasuwających się wniosków, pierścienie, zawory, a przy okazji pewnie turbo dostało po d....