Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam dosc dziwny problem, zapalila mi sie kontrolka "blad silnika" silnik nie pracuje rowno i mam wrazenie ze nie pali na wszystkie cylindry, gasze samochod odpalam go rano ustrka zginela kontrolka sie nie swieci samochod pracuje rowno, normalnie mocny i zero jakis objawow, po przejechaniu kilku km kontrolka sie zapala ale samochod pracuje rowno, stane na swiatlach chwile silnik zaczyna pracowac nierowno jakby nie palil na wszystkie cylindry, gasze samochod,odpalam kontrolka sie swieci silnik parcuje chwiele rowno i po chwili znow zaczyna pracowac nierowno. Prosze o pomoc!!!

Opublikowano

Witam!

Wydaje mi się że to przepustnica powietrza. Niw wiem czy występuje ona przy tym silniku , ale dokładnie miałem coś takiego w volvo.

Przepustnica zacina się i nie dawkuje dostatecznej ilości powietrza stąd ta nie równa praca silnika.

A dlaczego się tak dzieje? Na zimnym silniku nie bedziesz tego miał.

Na ciepłym - rozszerzalność cieplna materiałów.

Czy ostatniu nie miałeś jakiegoś wypadku tym samochodem?

Nie raz da się przeczyścić przepustnice i bedzie okej ....ale to nieraz.

Zazwyczaj trzeba wymieniać.

Pozdrawiam

My Definition is High Definition

Moje:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=161053

Opublikowano

Na poczatek za pomoca skanera OBDII odczytaj jaki blad powoduje zapalenie sie kontrolki "check engine". Dopiero na tej podstawie bedziesz wiedzial gdzie szukac usterki.

IMHO, na oko, wydaje mi sie ze przyczyna bedzie uszkodzony "MAF sensor" ewentualnie "camshaft position sensor". :idea:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
chodzi o czujnik ot czyli połozenia wału korbowego. wg mnie to dzieje ci sie cos z wtryskami benz. znam 3 x e46 6cyl ktory maja podobny objaw i po wymianie wtryskiwacza ( wtryskiwaczów ) problemy ustały.
jak ja kocham m-powery !!