Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doradźcie co można w E36 (Sedan) zrobić w sprawie muzy?

Nie chce za dużo kasy wpakować i przerabiać jakieś boczki, chciałbym się dowiedzieć co można i ewentualnie jakie głożniki (rozmiar marka?).

Teraz mam firmowe Noki i grają niezaciekawie.

Dzięki za wszelką pomoc.

Była: BMW E36 320i Sedan (vanos) - 94r

Było (i więcej nie będzie): Opel Vectra B 2.0 16V CDX - 98r

Nie zrozumieją ci którzy nie obcowali z BMW sam na sam!!!

Opublikowano
Witam.W moim aucie zmienilem sysem audio korzystajac ze standardowych miejsc na glosniki,.i tak: z przodu glosniki 13 calowe Magnat Car Fit,tyl glosniki 10 calowe Magnat Car Fit,bagaznik subwoofer Magnat killer bull 600 oraz wzmacniacz sony (nie pamietam modelu) 4x100w do "napedzenia" tego subwoofera.Jezeli chodzi o radio to Sony cdx -l550..Wiem ze Magnat to moze zadna rewelacja,ale za ta cene gra to naprawde fajnie.
Opublikowano

Magnaty miałem kiedyś w Fiacie i grały bardzo fajnie.

A na tył wejdą tylko 10'' ??

Kurcze to niezła lipa!!

Opublikowano
Magnaty miałem kiedyś w Fiacie i grały bardzo fajnie.

A na tył wejdą tylko 10'' ??

Kurcze to niezła lipa!!

Rozmiar oryginalnych glosnikow jest nieco wiekszy,ale 10 to raczej maks co da rade tam upchac(bez przerobek oczywiscie)...no chyba ze przejsciowka z allegro i elipsy,ale to kolejny koszt.Ogolnie bez subwoofera to same glosniczki 10 raczej kiepsko sobie daja rade....dzwiek jest fajny i czysty ale basiku zero.Magnaty graja fajnie i sa w normalnej cenie :)

Opublikowano

Warto pamiętać, że z tyłu (u mnie e36 coupe 93') są głośniczki nie 10cm, a dokładnie 11cm NOKIA. Z moimi zakupionymi 10cm JBL GTO 427 musiałem się trochę bawić silikonem żeby uszczelnić luki jakie zostały ;)

Pozdr

http://images20.fotosik.pl/92/baf96c1de6443063.gif
Opublikowano
O ile sie orientuje to do beemek były montowane wzmacniacze:) poszukaj takiego na allegro i podepnij:P
Opublikowano
Ja mam założone radio Pioneer P-80MP, nie bylo wcale drogie bo przywiezione z USA :) Do tego wzmacniacz Alpharda 4 kanałowy, dwa kanały zmostkowane i podłaczony do nich subwoofer własnej produkcji z głosnikiem 30 cm. Do dwoch pozostałych kanałów mam podlaczone "syczki" na desce rozdzielczej. W planach mam jeszcze wymiane glosnikow seryjnych na jakies inne. Chociaż powiem, że to co jest obecnie gra bardzo ładnie. :cool2: Koszt takiej instalacji audio też nie był kosmiczny.
Opublikowano
Doradźcie co można w E36 (Sedan) zrobić w sprawie muzy?

Nie chce za dużo kasy wpakować i przerabiać jakieś boczki, chciałbym się dowiedzieć co można i ewentualnie jakie głożniki (rozmiar marka?).

Teraz mam firmowe Noki i grają niezaciekawie.

Dzięki za wszelką pomoc.

1. Nie ten dział

2. Zdefiniuj "niedrogo" - bo ja np. zrobiłem audio według mnie niedrogo - i wyszło jakieś 2000zł

Opublikowano

Radio mam i to chyba nawet nie takie złe (nie pamiętam modelu ale nowy jakiś Alpine z MP3, wyjściem na zmieniarkę i wzmacniacz).

NIEDROGO!!

Oczywiście pojęcie względne. Chciałbym na razie wymienić głośniki Noki na inne a z tyłu ewentualnie kupić na allegro te przejściówki i założyć elipsy.

Na razie bez wzmacniaczy i żadnych tub basowych..

Opublikowano
Kolego jesli masz jakieś 2 tysiączki i chcesz sie troche pobawić to proponuję wyciąć z tyłu 2 dziury na 2 głośniczki Pioneer TSW3004SPL po 30 cm,do tego tuba Pioneera+ wzmacniacz, na przód 2 głośniki na piszczały i masz sprzęcik kozacki, który nieźle wymiata.Nie zapomnij o fajnum radyjku.Oczywiście to Tylko moja sugestia co do nagłosnienia.
@@ nieważne jak,gdzie i za ile, ważne że BMW @@
Opublikowano
Wydawało mi się, że dobre audio to zabudowa przodu i na tym koniec. Chyba, że prowadzicie auto z tylnego siedzenia.
Opublikowano
Wydawało mi się, że dobre audio to zabudowa przodu i na tym koniec. Chyba, że prowadzicie auto z tylnego siedzenia.

No może ktoś jest wysoki :wink:

Niedrogo, to oczywiście dobry zestaw przedni w miejsca fabryczne - panele to jednak kupa roboty (choć koszt jak się robi samemu niewielki, ale jeszcze wygłuszenie drzwi dochodzi).

Tak więc głośniki 13cm + tweeterki i zwrotnice - radio od biedy powinno to jakoś napędzić. W cenie ok 300zł można kupić coś dobrego - np. Powerbass S-5C, albo ES-5C, ew Hertz ESK130 - tylko nie pamiętam jaka tam jest głębokość montażu - żeby weszły :)

A tylne głośniki w ogóle wywalić, bo tylko psują dzwięk - ew. wsadzić tam też 13cm (ale nie wiem, czy wejdą).